Mindig is támogattuk a pártok felett átnyúló civil kezdeményezéseket, melyekre szerintünk nagy szükség van. A mély apátiában levő szlovákiai magyarság kevés üde színfoltjainak egyikét jelentik. Nagy szükség van rájuk annál is inkább, mivel rámutatnak azokra a kérdésekre, melyeket a szlovákiai magyar politikai elit nem tud, vagy nem akar megoldani. Ilyen például a kétnyelvűség kérdése Dél-Szlovákiában, melynek felmérését és propagálását, ahogy csak tudjuk, mi magunk is támogatjuk.

A politika ilyenkor általában kétféle stratégiát követhet. Vagy elhallgatja az ilyesfajta kezdeményezéseket, ignorálja ameddig csak tudja. Vagy, ha tovább már nem lehet, mert a téma a közbeszéd részévé válik, és egyre kellemetlenebb az impotens politikumnak, megpróbálja azt kisajátítani, esetleg rátelepszik. Ilyenkor fordul elő, hogy a fagyi visszanyal. Főleg, ha az adott politikus tahóbb az átlagnál, az adott civil pedig karakánabbak, mint az apatikus többség.

 

 

A héten egy újabb, civilnek tűnő kezdeményezés indult útjára. A „vállalom a véleményem“ célja, hogy közéleti kérdésekben aktív reakcióra bírja a nyilvánosságot. A politikai kampányok során a szélsőséges véleményekkel szembeni józan meglátást, ellenségkép helyett a megoldásokon alapuló mozgósítást hirdet. Szép és nemes elgondolások.

 hirdetes_810x300  

Ugorjunk egy picit vissza az időben.

re-start.jpg

A 2010-es parlamenti választások előtt hasonlóan pár héttel egy szintén nemes, és szimpatikus kezdeményezés indult útjára. A „RE-START” nevű mozgalom akkor egy konkrét párt színeivel megegyező kordonszalaggal kerítette körbe a számukra „nem frankó“ dolgokat, amiket szerinük újra kellett volna indítani. Majd négy nappal a választások előtt egymás nyíltszíni körbedicsérése után leszerződtek az adott párttal. Becsatornázva egyben a mit sem sejtő civileket is. A honlapjuk azóta szépen meg is szűnt létezni.

Kérdés, hogy a „vállalom a véleményem“ kezdeményezés támogatói mennyire informáltak a fenti RE-START sztoriról.

Mi mindenesetre szintén vállaljuk a véleményünket. MOST is.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!