Egyre több településen találkozhatunk olyan rendezvénnyel, melyek már nem a klasszikus kánont követő falunapi dínom-dánom, ”szintiboyos” utcabál és zsírral átitatott sült kolbászos jelleggel zajlanak.  Felismerve a régiók specifikus adottságait, azok jellegzetes terménye, terméke, produktuma köré szerveznek fesztivált. Bor-, burcsák, must-, pálinkafesztivál, paradicsom-, paprika-, tök-, alma-, körte-, szilva-, cseresznye napok, gulyás-, káposzta-, halászléfőző, lepény- rétes- vagy pogácsasütő versenyek, lekvárversenyek, kézműves és iparművészeti kirakodóvásárok, szüreti felvonulások, disznóölések. Egyszóval minden, ami az adott térség hagyományos gazdaságából ered.

Térségünk mezőgazdasági jellegéből adódóan bővelkedik az ilyenekben. A tervgazdálkodás, majd a globalista esztelen korlátlan áruáramlás viszont alaposan padlóra küldte a hagyományőrzés alapját adó háztáji kisgazdálkodást. A fogyasztói társadalom számára egyre ismeretlenebb az önellátás fogalma. Az önfenntartó gazdaudvar mára gyakorlatilag skanzen, kuriózum jelleget öltött. Ott tartunk, hogy akár egy borkóstolót vagy egy (őstermelői) piacot is szenzációként él meg a mai kor embere. Pedig egy-két generációval korábban még mi sem volt ennél természetesebb.

Kep_programturizmus.hu
Kep: programturizmus.hu

A lakosság nagy része üzletláncolatokból (ún. multikból) szerzi be az alapvető élelmiszerszükségletét. Jobbára bele sem gondolva, hogy a kosárba tett paradicsom esetenként 4000 kilométert utazhatott és már több mint egy hete le lett szedve (feltehetően éretlenül). A cseh, lengyel stb. dobozos UHT kezelt tej akár több hónappal ezelőtti is lehet; a csirke vagy más szárnyashús akár Brazíliából is származhat. Az állat jobbára a tengeri úton nő fel, pici ketrecben, mesterséges tápanyagokon. A Made in China termékekről pedig inkább ne is beszéljünk.

Napok, hetek, hónapok telhetnek el, amíg az úgynevezett friss áru a boltok polcaira, majd onnan az asztalunkra kerül, tele tartósítószerekkel, szintetikus adalékokkal.

Ezzel szemben különösebben hangsúlyozni sem kell a háztáji vagy őstermelői termények előnyeit. Az alábbi videóban mindez korrekten össze van foglalva.


Ez miatt különösen fontos a háztáji gazdálkodás újra felfedezése és széleskörűvé tétele. Az ezekre épülő és népszerűsítő tájjellegű fesztiváloknak ezért hatalmas szerepük van. Azon túl, hogy formálják, alakítják is a térség arculatát, a régió termékeire, értékeire is ráirányítják a figyelmet, ami turisztika szempontból sem mellékes. Amivel kitörési pontot jelenthet az elmaradottabb faluk számára.

 hirdetes_810x300  
ipolynyek
ipolynyéki pincefesztivál. Kép: zsigmond.sk

Öröm volt látni a kiemelt médiafigyelmet és a több ezres közönséget a kürti, a bátorkeszi, madari, a garamkövesdi borfesztiválon, vagy éppen a gútai Borvirág utcán. Jó-jó, itt borról van szó, így érthető a népszerűség – mondhatnánk. De ebbe a sorba illeszkedik a csicsói tökfesztivál, a Szikince Hagyományőrző Fesztivál, a dunamocsi burcsákfesztivál, a Bódva-völgyi töltött káposzta-főzőverseny, a révkomáromi pálinkafesztivál, a felsőszeli szilvás-mákos napok, nagytárkányi Libagaliba, az inámi mézfesztivál, a szimői fröccsnapok, az ipolynyéki pincefesztivál, a szepsi bormustra, a vígtelkei fokhagymafesztivál, az izsai kokasfesztivál, a kamocsai gasztrofeszt, az alsószeli jurtanapok, a pozsonyeperjesi eper fesztivál, a vásárúti réteshúzó fesztivál és a sor még hosszan folytatható lenne…

reteshuzo
Vásárúti réteshúzó fesztivál. Kép: parameter.sk

A hosszú felsorolásból kitűnik, hogy van keletje a műfajnak, így mikrorégióink fejlődési modellje is adott, mely alternatíva joggal adhat okot a bizakodásra. Ennek fontosságára Brüsszelben is felfigyeltek már, így cseppet sem elhanyagolható tényező lehet, hogy az Európai Unió következő 2014-2020-as fejlesztési ciklusában a kistermelői gazdaságot is fokozott módon kívánja támogatni, amit a Leader vidékfejlesztési programjai is már előirányoznak. Ezek által remélhetőleg az itt élők egyre szélesebb köre fedezi fel szülőföldje értékeit, hagyományait s kezdi el nagyszüleihez hasonló módon tisztelni is azt, ahol, amin és amiből él.

Csonka Ákos

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!