Mindenkivel előfordult már, hogy a sötétben egyedül ment végig a kihalt utcán, és a telefonját használta „pajzsként”. Megnyugtató tud lenni, hogy ha fizikailag nincs is ott mellettünk senki, a vonal másik végén valaki szóval tart, és ha bajba kerülnénk, segítséget tud hívni. De mi van akkor, ha éppen hajnal háromkor senkit nem akarunk felébreszteni aggódó telefonunkkal? Ezt a problémát küszöböli ki a Hazakísérő Telefon.

 

Molnár-Csiki Maren nem egy jól jövedelmező üzlet reményében indította el a megmozdulását, ő szimplán segíteni akart azokon, akiknek lelki megnyugvást tud hozni, ha egyedül hazafele menet valaki ott van a vonal másik végén. Az ötlet egyébként nem hungarikum, Berlinben már működik néhány éve egy hasonló vonal, amit az éjjel hazafele botorkálók hívni tudnak – ők a svédektől vették az ötletet. Emellett egy interjúban elmesélte: saját bőrén is megtapasztalta, hogy milyen, amikor legszívesebben felhívná a férjét, hogy a sötétben megnyugtassa valaki, de nem akarja felébreszteni.

 

Néhány éve egyébként az alkalmazásfejlesztők is gondoltak már erre: van jópár olyan alkalmazás, ami helyzetjelentést küld az ismerősöknek, folyamatosan le kell okézni, hogy biztonságban van-e a felhasználó, ha ez nem történik meg, akkor pedig értesíti a rokonokat. Ez mégsem helyettesíti a valódi hangkontaktust, ráadásul ha folyamatosan nyomkodja a telefont valaki, az a saját figyelmét elvonja, a tolvajokét pedig felhívja.

 

 hirdetes_810x300  
kép: 74nullanulla.hu

 

Szlovákiában egyelőre nincsen ilyen szolgáltatás, pedig biztosan lenne rá igény. Persze, a magyarországit is lehet ugyanúgy hívni, hiszen nincs helyhez kötve a beszélgetés, csak a telefonszámla lesz kicsit borsosabb. Csak egy vállalkozó szellemű, önzeltelen önkéntes kéne meg egy telefon, igény biztosan lenne rá.

 

 Miért segít egy telefonbeszélgetés?

 

Nyilván statisztikailag lehetetlen bizonyítani, hogy megakadályozza-e a bűnözőket az, ha a kiszemelt áldozat éppen beszél valakivel, mindenesetre inkább valószínű, hogy nem támadnak meg olyan embert, aki éppen telefonál, hiszen a vonal túlsó végén található személy azonnal hívhatja a rendőrséget, esetleg az áldozat személyleírást is adhat támadójáról.

kép: newstatesman.com

Elég csak belegondolni abba a rengeteg bűncselekménybe, amikor egy fiatal egyedül megy haza egy szórakozóhelyről, eltűnik, a nyomozáshoz pedig szinte semmilyen támpont nincs. Ebben segít az is, hogy a Hazakísérő Telefonon Maren folyamatosan a telefonáló útvonaláról kérdez. Mindemellett pedig egyfajta lelki támasz is a hívás: sokan biztonságba érzik magukat, ha a kihalt, sötét utcán beszélhetnek valakihez.

 

Hogy működik?

 

A két telefonszám valamelyikén minden pénteken és szombaton 23 óra és hajnal 4 között hívható, munkaszüneti napok előtt szintén, de Maren Facebook-oldalán rengeteg kérdést kap arra vonatkozóan, hétköznap is elérhető lesz-e a szolgáltatás. A telefont maga Maren veszi fel, megkérdezi az uticélt, ráadásul a beszélgetés folyamán a már említett okokból újra és újra megkérdi, merre jár az illető. A többit pedig nem úgy kell elképzelni, mint egy unott géphang az ügyfélszolgálatoknál: bármiről lehet beszélgetni, ami egy kicsit is eltereli a gondolatokat a sötét utcákról. Amennyiben pedig baj lenne, Maren azonnal hívja a rendőrséget a pontos koordinátákkal.

 

Mindez azért is dícséretes, mert egyelőre teljesen önerőből, saját szabadidejét és éjszakáit felhasználva igyekszik minden telefonálóban tartani a lelket. Egyelőre bírja egymaga, ám nem titkolt célja, hogy országos hálózattá nője ki magát, és ingyenes vonallá tegye a Hazakísérő Telefont.

 

Polák Zsóka

 

Nyitókép: jelenetkép a Csadoros Vérszívóból / TheLatestPictureShow)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!