Szlovákia legnagyobb használtautó-kereskedő hálózata, az AAA Auto által közzétett statisztikák szerint Szlovákiában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a használt SUV gépkocsik. Az említett cég 2018 első negyedévében 19200 személyautót adott el, ennek 24 százaléka volt valamilyen SUV modell.

 

A dízelbotrány és a kilátásba került esetleges szigorítások (egyes városok központjaiból való kitiltások lehetősége) ellenére a dízelautók eladási statisztikái még mindig magasak: az összes (AAA Autoban) értékesített gépkocsi 52,7 százaléka volt dízel jármű.

 

A HNonline.sk által TOP10-es összeállítása szerint nagy népszerűségnek örvendhetett a Dacia Duster, amely a 10. helyen végzett az értékesítési rangsorban.

 

 hirdetes_810x300  

A 9. helyen a KIA Sportage szerepel. A dél-koreai gyártó másik, nem SUV modellje, a KIA Ceed a 8. helyen végzett.

 

Forrás: HNonline.sk/illusztráció

 

A KIA-kat a Škoda Superb előzte meg, összesítésben a 7. helyen. Az Opel Astra az hatodik. A Ford Focus az ötödik. Kissé talán meglepő, hogy a VW Golf nem került fel a dobogóra, a negyedik helyen végzett.

 

A VW Passat azonban már igen, mégpedig a harmadik helyen szerepelt az első negyedévben.

 

Forrás: HNonline.sk/Škoda Superb/illusztráció

 

Egyáltalán nem meglepő, hogy a Škoda Fabia a második legértékesíthetőbb autóként debütált az AAA Auto statisztikái alapján. Övé a második hely.

 

A szlovákiai használtautó-vásárlók által leginkább keresett modell pedig a Škoda Octavia.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Bár a Škoda dominanciája nem kétséges (a listán három modellje is helyet kapott), vannak feltörekvő márkák is. Az eladások tekintetében a legnagyobbat a Dacia fejlődött (+51 százalék az előző év azonos időszakához képest). A KIA eladásai 36 százalékkal nőttek, majd a listánkon nem szereplő Audi következik 27 százalékkal.

 

A használtautók értékesítése Szlovákiában nő. 2016-ban 558 ezer autót adott el az AAA Auto, 2017-ben már 588 ezret. Ez alatt a két év alatt az SUV modellek eladása 43 százalékkal emelkedett.

 

Érdekes statisztikai adat lehet még, hogy tavaly a használtautó-vásárlók 72 százaléka férfi volt.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!