Nyitókép: Kapusník Csaba

 

A sokak által már jól kielemzett himnusztörvény idejekorán meghozta várható gyümölcsét. Még a magyar közösség körében ritkán tapasztalható felzúdulást, összefogást eredményezett a törvénymódosítás, szlovák polgártársaink egy része – az újabb magyarellenes intézkedésen felbuzdulva – rombolással próbálja kompenzálni frusztrációit. A hétvégén ismeretlen tettesek rongálták meg a palásti 1552-es emlékpark és tanösvény magyar jelképeit.

 

Két éve készült el a Lévai járásbeli Paláston az az emlékpark, mely az 1552-ben itt zajló csatának kíván méltó emléket állítani, amikor a magyar seregek – a mohácsi csatához hasonlóan – alulmaradtak az oszmán támadással szemben. A park helyi összefogás eredményeképp jöhetett létre, palásti civil szervezeteknek és a lakosság önzetlen támogatásának köszönhetően.

 

A csata menetét ismertető információs tábla az emlékparkban. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

 hirdetes_810x300  

Az emlékhely ötletgazdái próbálták szakszerűen, a történelmi hűség igényeinek megfelelően kialakítani a csata színhelyének e részét a község határában. Ehhez igazodva korabeli zászlók díszítik az emlékhelyet, felavatásra került a környék szülöttének, a csata egyik hősének, Thury Györgynek faragott szobra is. Mivel több náció is harcolt a csatában a Magyar Királyság oldalán a török ellen, több nemzet, tartomány, ország korabeli zászlajai is helyet kaptak az emlékparkban.

 

Fotó: Kapusník Csaba

 

A morva, a cseh, a török zászló sértetlen maradt, kifejezetten a magyar trikolór bánthatta a vandálok szemét. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

Történelmi magyar zászló nem, minden más jöhet

 

A hétvégén vandálok látogatták meg az emlékhelyet, akik a pusztításból ítélve kifejezetten a magyar szimbólumokra utaztak.

 

„Hetente járok ki a parkba, körülnézni, minden rendben van-e, összeszedni a szemetet. Hétvégén furcsa látogatóink voltak. Mikor kijöttem, azt láttam, hogy a Thury-szobor mellett lévő két magyar zászlót, illetve a csataleírást tartalmazó információs tábla melletti magyar zászlókat valaki vagy valakik széttépték, a tartórudakat eltörték, majd bedobták a szemetesbe. A kopjafa tövében lévő koszorú is a kukában landolt, de előtte még letépték róla a nemzeti színű szalagot. Több más zászló is található itt: cseh, morva, török, német-római. Ezek érintetlenül vészelték át a rombolást, csak a magyar történelmi zászlók zavarták valakinek a szemét”

 

– nyilatkozta portálunknak Hojsza Zoltán, az emlékpark és a hozzá kapcsolódó tanösvény egyik ötletgazdája és kivitelezője.

 

Fotó: Kapusník Csaba

 

Hojsza Zoltán a megrongált és kidobott magyar jelképeket mutatja. A háttérben látható zászlót a tettesek szerencsére nem érték el. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

A tanösvényt is megrongálták

 

A parkoz kapcsolódó tanösvényben is kárt tettek, négy – vastag lánccal is rögzített – információs táblát leszakítottak a vandálok. „A tanösvény négy információs tábláját leszakították, az egyiket ripityára törték, amelyiken Thury Györgyről az állt, hogy ízig-vérig magyar volt. Lehet, hogy ez szúrta a szemüket” – mesélte Hojsza.

 

Kérdésünkre elmondta, korábban is előfordult, hogy egy-egy zászló fel volt döntve, de azokat a környéken előforduló vadak számlájára is lehet írni. „Nem tudni, hogy kétlábú vadak tették-e, vagy négylábú vadak”– tette hozzá.

 

fotó: Kapusník Csaba

 

Komoly anyagi károk keletkeztek az emlékparkban és a tanösvényben. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

A szlovák túrázók szemét is szúrja a sok magyar felirat

 

A park egyik információs táblája hátoldalán lévő postaládában a kivitelezők elhelyeztek egy vendégkönyvet, amelybe a látogatók leírhatják palásti túrázásuk tapasztalatait, hogyan tetszett a park, a tanösvény, a környezet. Nem kell sokat lapozni, hogy ráleljünk a XXI. századi magyarellenesség pár gyöngyszemére is. Például a kassai Maroš nem érti, miért vannak a magyar szövegek a szlovák előtt. Szerinte más országban ilyen nincs.

 

Na Slovensku po slovensky. (Fotó: Kapusník Csaba)

 

A történelmet nem lehet megváltoztatni

 

Ahogy felvidék-szerte, Paláston is minden sarkon magyar emlékekbe botlik az ember, a kulturális rendezvények is magyar vonatkozásúak, hiszen a községben működő civil szervezetek, polgári társulások is magyar háttérrel rendelkeznek.

 

Megértem, hogy néhány embert frusztrációval tölt el a szlovák hagyományok hiánya a környéken, hogy nagyítóval is nehéz – példának okáért – kora újkori szlovák jelenlétre utaló jelet találni széles e vidéken. A történelmet azonban – bárhogy is erőlködnek – nem lehet újraírni, más munkáját ezért tönkretenni, a magyarságba ezért újra és újra belerúgni pedig: gusztustalan.

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 40 olvasónak tetszik ez a cikk.