Nyitókép forrása: facebook.com/Dupka György

 

„A minap az ukrán hatóság, illetve a megyei bevándorlási hivatal nyolc Petőfi-ösztöndíjas oktatói és kulturális programszervezői tevékenységhez kapcsolódó vízumkérelmét és tartózkodási engedélyeik meghosszabbítását nem engedélyezte. Mint ismeretes, korábban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, ezért az állomáshelyüket november 7-ig – a további zaklatás elkerülése érdekében – el kellett hagyniuk”.

 

írta facebook-oldalán Dupka György kárpátaljai történész, kultúraszervező, a magyar kisebbség egyik vezető alakja. Közlése szerint a Petőfi-ösztöndíjasokat gyakorlatilag persona non gratanak nyilvánították

 

Dupka hozzátette, hogy az „ukrán hatóságok éber csinovnyikjai kettős mércét alkalmaznak”, hiszen a Petőfi-ösztöndíjasokon kívül szintén hasonló tevékenységet végeznek a „USA-béli és EU-s országokból érkező volontörök is”.

 

„Az ukrán és a magyar illetékes hatóságok számára nincs más út, az üzengetés helyett, mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni és rendezni végre közös dolgainkat, mert gyűlnek egyre-másra a megválaszolatlan kérdések is…”

 

írta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.