Nyitókép forrása: unian.com

 

Az egy évvel ezelőtt Etiópiában lezuhant Boeing 737 MAX 8-as utasszállító 926 km/órával csapódott a földbe. Az etiópiai légikatasztrófákat vizsgáló ügynökség szerint a tragédia oka gyártási hiba volt. Ez áll az ügynökség jelentésében, amely kifogásolja azt is, hogy a Boeing nem készítette fel megfelelően a pilótákat.

 

A katasztrófában 157 ember vesztette életét, köztük négy szlovák állampolgár. A Boeing 737 MAX szériájának ez volt a akkor a második „megmagyarázhatatlan” katasztrófája, ezért elrendelték a géptípus kivonását a légiforgalomból, ami azóta is tart.

 

Később kiderült, hogy a gép MCAS nevű irányító rendszere hibásan működött. Tévesen azt érzékelte, hogy a gép orra túlságosan felemelkedik (ilyenkor a súlypont áteshet, elveszhet a felhajtó erő, és a gép lezuhan), ezért a rendszer automatikusan lenyomta a gép orrát. De mivel a valóságban a gép megfelelő mértékben szintben volt, az orr lenyomásával az MCAS gyakorlatilag zuhanórepülésre kényszerítette az utasszállítót.

 hirdetes_810x300  

 

A pilóták megpróbálták orvosolni a helyzetet azzal, hogy kikapcsolták az MCAS-t, de már nem tudták visszavenni az uralmat a gép felett (nem tudták korrigálni az MCAS stabilizációs beállításait). A gépen tartózkodóknak esélyük sem volt a túlélésre.

 

DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!