Nyitókép forrása: euronews.com

 

Decemberben Európa szerte elindult a népesség beoltása. Mára azonban súlyos problémák adódtak a vakcinahiány miatt. Elvileg, ha nem jön közbe semmi, az oltóanyag-szállítások februárban fellendülnek. Erre nagy szükség lenne, a jelenlegi vakcinázási tempó ugyanis  Európában igencsak gyengécske, és aligha teljesíthetők a szeptemberig kitűzött célok. Az elvárt oltottsági szint nagysága országonként változó, mi most induljunk ki 70 százalékból.

 

Az Egyesült Királyság naponta átlagban 378 ezer embert olt be, ilyen tempóban már augusztusban elérheti a 70 százalékos oltottsági szintet a teljes népesség körében. A briteket Málta követi, napi 1131 beoltott személlyel. Ilyen tempóban 2022 júniusára érné el a 70 százalékos védettséget – ha szeptemberre teljesíteni akarja a határt, akkor nap 2350-ra kell növelnie a számát már holnap.

 

Magyarország vakcinázása tempója jelenleg nagyjából 18 ezer fő naponta, ami egyébként Európa többi részéhez képest is kiemelkedőnek számít. Ilyen tempóban már 2022 októberében teljesíthetné a 70 százalékos oltottsági szintet, ami uniós mércével Málta után a második legjobb tempónak számít. Ha szeptemberre teljesíteni akarná a 70 százalékos közösségi védettséget, napi 47 ezerre kellene emelnie a beoltottak számát.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia a sorban 21. az uniós sorrendben (az Egyesült Királyság nélkül), a maga napi 4 961 beoltott személyével. Ebben a tempóban valamikor 2024 júliusára érnénk el a 70 százalékos oltottsági szintet (Szlovákia hivatalos célkitűzése 65 százalék). Ahhoz, hogy szeptember végéig érdemi közösségi védelmet alakítson ki, napi 25 900 embert kellene beoltatnia.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy kapacitás terén nincs probléma, az oltóközpontok és jó eséllyel a rendelkezésre álló egészségügyi dolgozók számát is teljesíteni tudják a feladathoz. Jelenleg azonban nincs elég vakcina a piacon.

 

A Politico számításai szerint Szlovákia nagyjából Ausztria mellett haladva a nyár végéig a felnőtt lakosság 15 százalékát oltaná be a jelenlegi tempó mellett. Van tehát bőven hova erősíteni.

 

 

Az alábbi, oltottsági szintet közlő grafikon adatait január 28. és 31. között gyűjtötték. 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!