Nyitókép: kurultaj.hu

 

A Székely Nemzeti Tanács 2012 januárjában döntött arról, hogy minden esztendő március 10-e legyen a székely szabadság napja, egyben a székelység összetartozásának szimbóluma. Ezen a napon fejet hajtunk mi magyarok egyrészt az 1854. március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúk, másrészt a nemzeti önrendelkezésért folytatott szabadságharc előtt. Ez a nap ugyanakkor tisztelgés a székely bátorság előtt is, mely kifejezője, hogy közösségként egységesen áll ki az európai keretek között értelmezett és az európai alapelveket és példát követő autonómia mellett.

 

Ebben az évben e napot különlegessé teszi a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés melletti kiállás. Bár az aláírásgyűjtés határideje 2021. május 7-e, az eddig 10 tagországból érkezett majd 1,2 millió polgár támogatása jól jelzi az összefogást és a szolidaritást. Ezért ez a nap számunkra idén a székely szabadság mellett az európai szolidaritást is jelenti. E siker ugyan most kis lépés az európai problémák palettáján, de óriási lépés a nemzeti kisebbségek életében és valamennyi európai őshonos közösség szülőföldön boldogulásáért folytatott küzdelmében.

 

A magyarság számára március nemcsak a tavasz, hanem a szabadság hónapja is, azon igazak és bátrak hónapja, akiknek a nemzeti szuverenitás korparancs, mindenkor.

Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.