Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Brit kutatók szerint szinte borítékolható, hogy létrejön majd egy vakcináknak ellenálló koronavírus-mutáció is, amely az oltások „kudarcához vezet majd”.

 

A néhány oldalas elemzés különböző forgatókönyveket vázol fel a vírus további fejlődések kapcsán, és a különböző verziókhoz megpróbál intézkedéseket is javasolni, amennyiben azok bekövetkeznének.

 

Maga a tanulmány azonban egy kutatás korai elméleti kerete, semmilyen bizonyítékra nem hivatkozik annak alátámasztására, hogy egy vakcináknak ellenálló vírus már létezik, vagy hogy kialakul. Csupán feltételezi ennek lehetőségét, mint egy potenciális forgatókönyvet.

 

 hirdetes_810x300  

A dokumentum az angol nyelvű sajtóban megjelent információk szerint arra szolgál, hogy segítse a brit kormányt a döntéshozásban. Az elemzés keltezése július 26., London a múlt pénteken tette közzé.

 

A vírus felszámolása valószínűtlen

 

A tanulmány készítői azt írják, hogy

 

a vírus felszámolása valószínűtlen, és nagy bizonyossággal új mutációk fognak megjelenni. Mint írják, szinte biztos, hogy egy „antigén variáció halmozódása következik be, ami végül a jelenlegi vakcinák kudarcához vezet”.

 

Emiatt azt javasolják, hogy a döntéshozók próbálják visszaszorítani a vírus terjedését, hogy ezzel csökkentsék a vakcina-rezisztens új variánsok kialakulását. Kiemelik, hogy olyan új vakcinákra lenne szükség, amelyek nem csak a súlyos lefolyású fertőzés ellen nyújtanak bizonyos fokú védettséget, hanem nagyfokú és tartós nyálkahártya-immunitást váltanak ki”.

 

Ez utóbbi feltétel kapcsán érdemes kiemelni, hogy az elmúlt héten a világ több részéről érkeztek olyan adatok, amelyek azt sugallják, hogy a vakcinák nem akadályozzák meg a korábban elvárt hatékonysággal a megfertőződést. Izraelben 39 százalékosra becsülik az mRNS vakcinák által nyújtott védettséget a fertőzés ellen (a súlyos lefolyással szemben azonban 90 százalékos az oltás).

 

Az Egyesült Államokban is terjed a vírus, az ottani hatóságok azért kardoskodnak, hogy a döntéshozók fenntartsák a kötelező maszkviselésre és kétméteres távolságtartásra vonatkozó rendelkezéseket. Massachusettsben a szombaton azonosított néhány száz fertőzött háromnegyede teljesen beoltott személy volt.

 

Növelni kell a beoltottak védettségét

 

A pénteken keltezett brit elemzés azt a stratégiát vallja, hogy növelni kell a beoltottak körében a fertőzés átvitelével szembeni ellenállóságot.

 

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi változatok még a vakcinák elterjedése előtt jelentek meg, és „amint az oltások globális szinten elterjednek, nőni fog a vírus átviteli képessége, amellyel elkerülheti a védőoltás által szerzett immunitást”. Magyarul: a vírus alkalmazkodva a vakcinákhoz próbája majd fenntartani a nagy fertőzőképességét.

 

A kutatók már korábban is figyelmeztettek egy júliusi jelentésben, hogy a világban egyszerre van jelen a koronavírus, és a vakcina, ám ez utóbbi nem terjedt el eléggé ahhoz, hogy lassuljon a vírus mutációs képessége.

 

A mostani elemzés szerzői arra nem vállalkoztak, hogy megsaccolják a vakcina-rezisztens vírusmutáció megjelenésének számszerű kockázatát, azt azonban leszögezik, hogy ez a forgatókönyv nem csak az Egyesült Királyság, de az egész világ számára komoly kihívást jelenthet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!