Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az emberek oltottságát és oltatlanságát a környezetük, azon belül is a családjuk befolyásolja a leginkább. A háztartásoknak csaknem a 40 százalékában minden felnőtt be van oltva, míg a háztartások 30 százalékában senki sem rendelkezik oltással. Ez azt jelenti, hogy a háztartások 70 százaléka határozott álláspontot képvisel az oltással kapcsolatban – derült ki az Ako sa máte, Slovensko? felméréséből.

 

Az oltottak alcsoportjában a válaszadók 67,9 százaléka azt nyilatkozta, hogy a háztartásuk összes felnőtt tagja be van oltva. Ezzel ellentétben az oltatlan válaszadóknak a 62,10 százaléka olyan háztartás tagja, ahol senki sem rendelkezik koronavírus elleni oltással.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérésből az is kiderült, hogy az egyén oltási hajlandósága a család oltáshoz való hozzáállásától függ. Arra a kérdésre, miszerint a tágabb családod be van-e oltva a koronavírus elleni vakcinával, a megkérdezettek 69,6 százaléka azt felelte, hogy „mindenki“ vagy a „többségük“. Ezzel ellentétben az oltatlan válaszadók 61,3 százaléka olyan család tagja, ahol a többség nincs beoltva, vagy egyáltalán senki sem kapta meg a vakcinát. A család, illetve a háztartáson belüli helyzet arra a kérdésre is befolyással volt, hogy mi volt az a dolog, ami meggyőzte az illetőt az oltásról.

 

„A válaszok különbözőek voltak, de a családi okokat és körülményeket adták meg a leggyakrabban“

 

– mondta Jana Lindbloom a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetétől.

 

A felmérés szerint a válaszadók harmada részt venne olyan eseményen, ahol több mint öt család tagjai vennének részt, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem. Amennyiben részt vennének ilyen eseményen, a válaszadóknak több mint a fele nem foglalkozna azzal, hogy a résztvevők be vannak-e oltva. A megkérdezettek 33,7 százalékát ugyan érdekelné ez a tény, de csak a 24,9 százalékuk döntene ez alapján az információ alapján arról, hogy részt vesz-e az eseményen vagy sem.

 

A felmérést október 5-től 10-ig végezték 1 000 válaszadó részvételével.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!