Nyitókép forrása: Jill Wellington képe a Pixabay -en.

 

Szlovákiába a melegfront után hidegfront érkezik, és a jövő hét elején erőteljes lehűlés lesz tapasztalható. A hét első felében arktikus légtömegek érkeznek térségünkbe, bár a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közlése szerint a leghidegebb levegő elkerül minket, és Kelet-Európa felé veszi az irányt.

 

„Egy ilyen helyzetben a legtöbb csapadékra északon lehet számítani, ahol hóréteg alakulhat ki és napközben is nulla fok alatt marad a hőmérséklet, főleg kedden és szerdán mínusz öt fok körüli hőmérséklet várható”

 

idézte a TASR hírügynökség az SHMÚ meteorológusait. Az előrejelzés szerint szélre is számíthatnak az északon tartózkodók, ami hóátfúvásokat okoz majd.

 

Délen azonban melegebb lesz, főleg délnyugaton nem kell napközbeni fagyokra számítani, bár éjszaka hideg lesz.

 hirdetes_810x300  

 

Ám a hét második felére újabb meleg és ami a lényeg, csapadékosabb légtömegek érkeznek térségünkbe. Az SHMÚ egyelőre nem próbálkozott meg előrejelezni, mely régiók pontosan milyen karácsonyra számíthatnak. Az iMeteo szakportál ellenben közölt egy nagyon óvatos közelítést. Eszerint Dél-Szlovákia egyes területein akár havazhat is.

 

Szentestére ér térségünkbe egy melegebb légtömeg, amely csapadékot hoz magával. Közép-Európát gyakorlatilag kettészeli egy hűvös és egy melegebb területre. Az iMeteo szerint lehetetlen most még megállapítani, pontosan hol húzódik a határ (ez magyarázza az SHMÚ szűkszavúságát a karácsonnyal kapcsolatban). A legvalószínűbb forgatókönyv szerint azonban Pozsonytól Kassáig igen változatos lesz a karácsony esti időjárás.

 

Az egyelőre elég bizonytalan becslés szerint Szlovákia több régiójában csapadékra kell számítani december 24-én, nyugaton délnyugaton esőre, Közép-Szlovákiában és keleten pedig hóra, méghozzá az alacsonyan fekvő területeken is.

 

Az iMeteo szerint annak az esélye, hogy délnyugaton is havazni fog, nagyjából 20 százalék, míg Zsolnán 60, Kassán 70, Poprádon pedig 80 százalék.

 

A szakportál azonban azt is hozzáteszi, hogy néhány óra alatt változhat a kép, mert a légtömegek pontos mozgása még nem ismert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.