Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A szlovákiai polgárokat leginkább az emelkedő árak és az infláció aggasztja, de a szlovák egészségügy helyzete is ijesztően hat rájuk. Az ukrajnai háborútól való félelmük azonban egyre inkább csökken – derült ki a Hogy vagy, Szlovákia? júliusi felmérésének eredményéből. Az adatgyűjtés július 18. és 22. között zajlott 1000 adatközlő részvételével.

 

A felmérés szerint a hazai polgárokat továbbra is az emelkedő energiaárak és az infláció (86,3 százalék), a szlovák egészségügyi rendszer állapota (82,8 százalék) és az ukrajnai háború (70 százalék) aggasztja a leginkább. A háborútól való félelem viszont csökkent, míg márciusban 78, addig áprilisban a megkérdezettek 74 százaléka tartott tőle.

 

A szlovákiai polgárok a szélsőséges és rendszerellenes csoportok népszerűsége (67,2 százalék) és a menekültek érkezése (69,4 százalék) miatt is nyugtalanok. A válaszadók 53,1 százaléka aggódik az új koronavírus-járvány miatt, ami enyhe növekedést jelent a korábbi hullámokhoz képest.

 hirdetes_810x300  

 

„Öt hónappal azután, hogy az Orosz Föderáció csapatai megtámadták Ukrajnát, lassan csökken a lakosság félelme a katonai konfliktussal kapcsolatban. Nyilvánvalóan a mostani munkaerőhiányról szóló hírek miatt egyre nagyobbak a félelmek a szlovák egészségügy helyzete miatt, ami széles körben elterjedt az ország lakosságának körében. Az inflációval kapcsolatos félelmek továbbra is magasak, és ugyanazon a szinten vannak, mint az év elején”

 

– mondta Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa.

 

Az áremeléssel kapcsolatban a megkérdezettek több mint 76 százaléka nyilatkozta azt, hogy jelentősen érzi, míg a válaszadóknak mindössze 1,6 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem érezte az áremelést. Azoknak a válaszadóknak a 84 százaléka, akik megérezték az áremelkedést, próbálnak olcsóbban vagy kevesebbet vásárolni.

 

„A háztartások valamivel több mint 41 százalékának 2020 májusához hasonlóan nagyon nehéz vagy elég nehéz kijönnie a költségvetéséből”

 

– tették hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!