Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombatot járva érdekes fejleményre lesz figyelmes az ember. Pár hete megjelentek az utcákon, tereken a kétnyelvű városi közlekedési táblák. Sokak szerint ez apróság, de a közvélekedés szempontjából mindenképpen előremutató, a demokratikus jogokat erősítő fejlemény.

 

Mintegy tucatnyi táblát lehet összeszámolni a város különböző részein, a Fő téren, a Daxner utcában, a Cukorgyári utcában, a Bartók Béla utcán és a temető mellett. Függőleges közlekedési táblák ezek, amelyeken a kiegészítő táblák lettek kétnyelvűek, szlovákul és magyarul olvasható rajtuk a szöveg. A kiegészítő táblák arról tájékoztatnak, hogy kikre vonatkozik (vagy nem vonatkozik) a tábla utasítása.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselője korábban törvénymódosítást nyújtott be a parlamentben, melynek értelmében mindenhol, ahol biztosított a nemzeti közösségek nyelvhasználati joga, ki lehet tenni a magyar nyelvű, közlekedést segítő irányjelző táblákat.

 

Már novembertől jöhetnek a magyar nyelvű útjelző táblák – Gyimesi György négypontos “magyar csomagjának” részeként

 

A Körkép.sk felkereste Csordás Jánost, a városi hivatal illetékes ügyintézőjét és megkérte, tájékoztassa az olvasókat, hogy is került sor erre a mindenképpen örvendetes fejleményre.

 

„A közlekedési táblákról szóló 30/2020-as számú belügyminisztériumi rendelet alapján 2020. április 1-jétől egyes kiegészítő táblák szövege a szlovák szöveg mellett indokolt esetben lehet immár magyar nyelvű is. A korábbi törvények és rendeletek ezt ilyen formában nem biztosították. Bukovszky László nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint a rendelet ide vonatkozó része akkor lesz teljes mértékben használható, ha elfogadásra kerül a településlista, amely tartalmazza a népszámlálás alapján 15% feletti nemzetiségű települések neveit.

 

Erre mi nem vártunk, kidolgoztuk a város ide vonatkozó közlekedési terveit. Időközben a képviselő-testület is jóváhagyta a költségeket, így a közútkezelő elkezdhette a tényleges munkát, a táblák legyártását és kihelyezését. A közútkezelő a mi esetünkben a Városi Közút- és Közterületfenntartó Vállalat (Technické služby mesta). Eddig egy tucat kétnyelvű tábla lett kihelyezve, a többi elkészítésén és elhelyezésén folyamatosan dolgozunk.”

 

Megkérdeztük az is, tapasztalata szerint hogyan állnak hozzá a polgárok a kétnyelvű táblákhoz?

 

„Még nem találkoztam ellenvetéssel, de ezt még talán korai is mérni. Azok a lakosok, akiket érintenek a táblák, igyekeztek maximálisan a segítségükre lenni, látva benne a jószándékot, a tájékoztatás fontosságát.

 

mondta el portálunknak Csordás mérnök.

 

 

Mindenképpen jó irányt mutat, hogy az önkormányzatok között már vannak, akik a közbeszédben fontosnak tartott kétnyelvűséget nem becsülik le és kihasználják a törvények és előírások adta lehetőségeket. Nem várnak nógatásra, hanem cselekszenek.

 

Egy közülük Rimaszombat vezetése, képviselő-testülete, és nem utolsósorban cselekvő ügyintézői.

 

Mede Géza

 

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.