Nyitókép: Körkép.sk

 

Szombattól immár a montenegrói Podgoricába is eljuthatunk repülővel. Az új, Pozsonyból induló járat az Air Montenegro szervezésében június 17-től kezdte meg működését és szeptember közepéig közlekedik. Emellett Bécsből is van rendszeres járat Montenegróba, az oda-vissza út ára 140 euró. Az út hossza Bécsből 1 óra 20 perc.

 

A montenegrói fővárosba hetente kétszer lehet Pozsonyból repülővel eljutni, mégpedig szombaton és kedden. Az Adriai-tenger alig 65 kilométerre, azaz egy órányi autóútra van Podgoricától.

 

 hirdetes_810x300  
Budva, óváros, tengerpart. Kép forrása: Körkép.sk

 

A repülőgéppel érkezőknek így érdemes gépkocsit bérelniük. Ennek ára átlagosan egy közepes méretű gépkocsi esetében négy napra készpénzes fizetés esetén 120 euró. Érdemes tehát gépkocsira váltanunk, mellyel könnyen elérhetőek a tengerparti városok, mint például Budva, de akár a távolabbi városok, mint Szarajevó, de Mostar is útba ejthető.

 

A horvátországi nyaralás, ahogy arról a Körképen is beszámoltunk, egyre drágábbá válik, így érdemes alternatív pihenőhelyek után nézni.

 

Budva. Kép forrása: Körkép.sk

 

Néhány szó a helyi árakról.

 

Az espresso kávé Budvában 2,50 euró.

Egy gombóc fagyi a tengerparton 1 euró és 2,80 euró között mozog.

Halleves: 10 euró

Polip párolt zöldséggel: 25 euró

Tészta tenger gyümölcseivel: 16 euró

Cézár saláta: 7-11 euró

Sör: 4 euró

Egy üveg fehérbor: 16 euró

Prosecco: 12 euró

Vízitaxi a szigetek között: 25-40 euró

Nyugágyakat 15 euró körül bérelhetünk egy napra.

 

Polip párolt zöldséggel és újkrumplival. Kép forrása: Körkép.sk

 

Tészta a tenger gyümölcseivel Budvában. Kép forrása: Körkép.sk

 

A montenegróiak barátságosak, nyitott emberek. A budvai tengerpart hosszú, homokos és nem túl zsúfolt. A sétányon mindenütt éttermek, kávéházak, kocsmák találhatóak, esténként hangulatos élő zenével.

 

A magyarokkal szemben nagy tisztelettel viseltetnek, ezt a legutóbbi Montenegró-Magyarország Eb-selejtező mérkőzés kapcsán a helyszínen mi magunk is megtapasztaltuk.

 

A helyi ételek közül érdemes megkóstolni a leginkább fánkhoz hasonló prigenicát, amit meggylekvárral és sós, feta sajttal tálalnak. Finom.

 

Prigenica az egyik pogoricai étteremben. Kép forrása: Körkép.sk

 

Podgorica tapasztalataink szerint mintegy 30 százalékkal olcsóbb, mint a tengerparti Budva. A városban 5 euró körül lehet pizzát rendelni és az italok, szolgáltatások árai is kedvezőbbek.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.