Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI

 

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint június 22-én, csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

 

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat és minden fellelhető darabot összegyűjtenek, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait Splitbe szállítják.

 

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, vezérkari főnök arról tájékoztatott, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen megnehezíti. A teljeskörű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe – tette hozzá.  A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértő bizottság fogja megállapítani.

 hirdetes_810x300  

 

Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.  A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség köszönetet mond a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért.

 

Mint ismeretes, 2023. június 21-én a Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter három fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.  A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során két katona holttestét azonnal megtalálták, míg harmadik társuk élettelen testére csak egy nappal később leltek.

 

A Honvédelmi Minisztérium közleménye, Honvedelem.hu nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!