Összeállt hát végre a várva várt lista. Az MKP Országos Tanácsa szombaton véglegesítette  a párt képviselőjelöltjeit a 2009-es európai parlamenti választásokon. 1. Bauer Edit, 2. Mészáros Alajos, 3. Lancz Attila, 4. Albert Sándor, 5. Hodosy Szabolcs, 6. Bara Zoltán, 7. Klenovics Gábor, 8. Andrássy Zsuzsanna, 9. ifj. Banai Tóth Pál, 10. ifj. Keszegh Béla, 11. Cúth Csaba, 12. Slovák Gyula, 13. Agócs Gergely. Olvasható a honlapon.

November 11-én elsőként már megeresztettünk  egy posztot a témáról, a végső listát látva pedig elégedetten konstatálhatjuk, eléggé beletrafáltunk. A befutó esélyes helyeken szereplők közül nem hagytunk ki senkit, az MKP csúcspolitikusai közül az általunk felsoroltak szintén mind játékban voltak. Még ha a jelölést végül nem is vállalták.

De vajon milyen érdekességeket mutat  a végső lista? Vegyük sorjában:

Az MKP választási listája a többi párthoz képest egyértelműen a legszürkébb. Bauer Editet leszámítva ugyanis nincs  köztük egyetlen húzónév sem. Szép dolog a fiatalítás, de jobbára ismeretlen, eddig sem villogó serdülőkkel, vagy a pedagógustársadalom szűk körben megbecsült tagjaival egyszerűen nem lehet választásokat nyerni, se jól szerepelni.

2004-ben még nem sok hiányzott ahhoz, hogy a harmadik brüsszeli mandátum is meglegyen. 2009-ben már a második is eléggé kétségesnek igérkezik. Elmondható tehát, hogy a húzónevek hiánya  a második EP hely elvesztésébe kerülhet.   E csaknem borítékolható eredménnyel (mi örülnénk a legjobban ha tévednénk) a párt elnökének, Csáky Pálnak az elmozdítását sürgető hangok is felerősödhetnek. Az MKP alaszabályzatának 27. §-a ugyanis kimondja:

„Amennyiben a parlamenti választáson legkevesebb 25 %-kal csökken a megválasztott képviselők száma vagy a képviselőjelöltekre leadott szavazatok száma, 4 hónapon belül általános tisztújító Országos Kongresszust kell összehívni.”

 hirdetes_810x300  

Kérdés  persze, hogy  ez a a kitétel az európai parlamenti választásokra is vonatkoztatható-e majd vagy sem.

Elmondható továbbá, hogy az ügynöklistán való szereplés mint kizáró tényező valóban világos és érthető indok. Látva a végső felhozatalt, a párt eredményessége szempontjából  egy Duka Zólyomi Árpád azonban még mindíg többet hozhatott volna a pártnak, mint a mostani alternatíva.

Az MKP ifjúsági partnerszervezete, a Via Nova Ifjúsági Csoport (ICS) érdekérvényesítő szerepe is egyre gyengül. Első helyen preferált jelöltjük csak az 5. a listán. Ez az ő kritikájuk is egyben.

A karikázók dolgát némileg megkönnyítve viszgáljunk meg néhány nevet közelebbről is listasorrendben:

Mészáros Alajos – 2006 májusa és 2007 júliusa között Szlovákia svédországi nagykövete, a Szlovák Műszaki Egyetem vegyészprofesszora. Korábban Pozsonypüspöki MKP-s alpolgármestere volt, a párt pozsonyi járási elnökségének tagja. Hátránya, hogy nincsenek tapasztalatai a nagypolitikában.

Lancz Attila – Duka Zólyomi Árpád EP képviselő asszisztenseként a harmadik helyen szerepel. Előtte Duray Miklós asszisztense volt, a szintén EP listás Keszegh Bélával együtt. Más pártokhoz képest példa nélküli, hogy személyi titkárként dobogóra kerülhetett. Már csak azért is, mivel a legutóbbi, 2004-es EP választásokon  is indult a hatodik helyen. Akkor a lista 11 jelöltje közül 393 preferenciaszavazatával a 11. helyen végzett. Mint azt egy hónapja már leírtuk, esetében, reálisan nézve  valószínűleg az euroasszisztensi pozíció megőrzése lehet az elsődleges cél. Állítólag ő is az ICS tagja.

Albert Sándor – A Selye János Egyetem hamarosan leköszönő rektori székéből száll harcba a negyedik helyről. Az utóbbi időben elég nagy  médiafelhajtás övezte. Meglátjuk, milyen a támogatottsága a közvélemény előtt.

Hodossy Szabolcs – Az ICS ügyvezető alelnöke. Első helyen preferált jelöltjükként az ötödik helyet sikerült megkaparintania. Végzettsége szerint jogász. Érdekesség, hogy rövid idő alatt immár harmadik alkalommal győzte le Bara Zoltánt, az ifjúsági szervezet külügyi alelnökét, aki igy csak hatodik a listán.

Bara Zoltán – róla már ejtettünk szót legutóbb. Akit érdekel, olvasson utánna.

Klenovics Gábort – szintén bemutattuk már  előző írásunkban.  Ugyanúgy egykori ICS tag. Bauer Edit egyik brüsszeli asszisztenseként dolgozik. Nála is valószínűleg a pozíció átmentése lehet a fő célkitűzés. Lancz Attila mellett az ő nevével is találkozhattunk már a 2004-es EP választásokon, akkor pontosan 897 szavazatot gyűjtött.

Andrássy Zsuzsanna – végzettségét tekintve közgazdász. Szintén fiatal, 35 éven aluli  jelöltről van szó. A Gyurovszky éra alatt az építésügyi és régiófejlesztési minisztérium főosztályvezetőjeként tevékenykedett.

Keszegh Béla – a kétségkívül perspektivikus ifjú titánok egyikeként a tizedik helyen szerepel a listán. Nála, mint a BUMM hírportál egykori tulajdonosa és jelenlegi főszerkesztőjénél az esetleges összeférhetetlenség lehet érdekes tényező. Gyakorló újságíró és aktív helyi politikus egyben azért még felénk sem mindennapi jelenség. Keszegh Béla többek között a Selye János Egyetem oktatója és komáromi önkormányzati képviselő az MKP színeiben. Az ICS tagságból eredő esetleges előnyök kiaknázása nála is tényezőként szerepelhet.

Cuth Csaba – újabb ICS-s, pontosabban annak oktatáspolitikai alelnöke, a magyar iskolaválasztást elősegítő beíratkozási körút koordinátora. Kiugrási lehetőség számára az indulás,  valamelyest megismertetve magát, ezzel is növelheti  súlyát a párt ifjúsági szervezetében. A következő tisztújításukon Nagy Péter örökös ICS elnök vetélytársa lehet. Nevével az MKP listáján valószínűleg a szlovák parlamenti választásokon is találkozhatunk majd.

Slovák Gyula – visszatérő ismerősként köszönthetjük. Gyurovszky László minisztersége alatt ő is fontos államigazgatási tisztséget töltött be. Az Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium Régiófejlesztést Támogató Ügynökségének a vezetője volt. A 2004-es EP választásokon 810 karikáig jutott.

Végezetül két rövid megjegyzés:

A fentiek alapján nyilvánvaló, mennyire kiürülőben van az MKP káderháttereA jelöltek így sok esetben bármiféle átmenet vagy tanulóidőszak helyett  rögtön a mélyvízbe kerülnek. Hétfői blogbejegyzésében erre már Duka Zólyomi Árpád is rámutatott.

Ha pedig a többi párt eddig nyilvánosságra hozott  választási listáit nézzük akár itthon, akár Magyarországon, jól látható, hogy minden szinte kivétel nélkül országosan ismert nevek egész sorát szerepel. Az MKP esete így azzal, hogy a listavezető személyén kívül nincs egyetlen Bugár Béla szintű húzónév sem, példa nélküli. De példa nélküli az is, hogy egyetlen parlamenti képviselő sem vállalta a megmérettetést. Ennek oka valószínűleg, hogy felmérve az esélyeket eleve féltek az esetleges kudarctól.

Legyen bárhogyan is, egy biztos: anélkül hogy feleslegesen előre szaladnánk, a 2010-es szlovák parlamenti választásokon eddig soha nem látott harc várható a párton nem csak a befutó helyekért, de a listára kerülésért is. Sokuknál ugyanis valóban a lét lesz a tét. Addig azonban még legalább három választás vár ránk, köztük az európai parlamenti  választások. Kiváncsian várjuk milyen eredménnyel.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!