Már korábban is írtam róla pár mondatot, hogy nálunk a faluban is tetőzik a roncsdíj által kiváltott őrület. Akiknek nincs költségvetése rá, azok megmozgatnak minden követ, hogy kihasználják a soha vissza nem térő alkalmat. Hiába mondom a fiúknak, hogy a szőlőhegyre nem kell új autó, de ha már mindenképpen lagzis kocsiban szeretnétek a skopkákat cipelni, akkor érdemesebb külföldön vásárolni 3-4 éves használt kocsikat.

A szlovák autóipar „megmentése“ érdekében

Mielőtt még rátérek az egyszerű embereket érintő kérdésekre, érdemes pár szót említeni a célról, ami miatt bevezették a roncsdíjat. A cél egyszerű volt: hogy ösztönözzék az emberek vásárlási kedvét, és ezáltal próbálják megmenteni a „szlovák autóipart“. Istenem. A francia és a német dolgozók biztos megköszönik a szlovák államnak. Nem is beszélve arról, hogy a mi kormányunknak is nagy biznisz, mert a „befektetett“ pénzt többszörösen kapják vissza az új autó árának egy ötöde (ún. adó) formájában. Az autógyártók és eladók is örülnek, mert megnőtt a kereslet. De ne nevettessük magunkat. Ez rövid távon jó ötletnek tűnik, de mi lesz pl. fél év múlva, vagy egy év múlva, amikor nem lesz rá költségvetés, vagy mondjuk az emberek már lecserélték a járgányaikat? Megmondom mi lesz: a kereslet lemegy nullába, pár autókereskedő bezár, a gyáraknál leépítések lesznek, a konkurencia megcsökken, mert csak az életképes cégek maradnak életben, az autók ára pedig még jobban lemegy. Nem kell vörösdiplomás ekonómusnak lenni, hogy lássuk a dolgokat. A roncsdíj hosszú távon nem működhet, és egy szemfényvesztés. Olyan, mint amikor rákapcsolnak egy haldokló beteget a lélegeztető gépre.

Megéri, vagy nem éri meg?

Ezen sokat lehet vitatkozni. És az igazat megvallva egyénfüggő. Például egy 30 éves Ladáért sehol sem kap az ember 2000 eurót. Viszont új autót kell vennie. Az már más kérdés, hogy milyet akar. De ha olyan átlagosat, ötajtósat nulla teljesítménnyel, akkor is a 180-260 ezer SKK-s intervallumban mozog már a roncsdíj leszámítása után. Viccen kívül 120-140 ezerért már lehet venni 3-5 éves kocsikat 100 ezer futott kilométer alatt fullos felszereléssel, és erősebb motorral külföldön, vagy akár odahaza is egy kis szerencsével. Igaz, hogy nem új autó, de lehet, hogy jobb felszereltséggel és nagyobb pl. csomagkapacitással. Tényleg attól függ, hogy mit akar az ember. Pl. egy 120-as Skodát biztos érdemes lenne lecserélni, ha van rá költségvetés. De így elsőre a faluban szerzett tapasztalataim alapján, mindenki ki akarja használja a soha nem visszatérő lehetőséget, és tényleg minden követ megmozgat, hogy a nagy propagandista szövegnek engedve új autót szerezzen magának. Pedig lehet, hogy még több kárt okoz magának, ha értelmetlen többletkiadásokba, és kölcsönökbe szalad az ember. De ez mondom, hogy tényleg egyénfüggő. Attól függ, hogy mit akar az ember, és mennyi pénzt akar rászánni. De egy olyan időben, ahol az ember munkája tényleg hajszálon múlik, felesleges a kockázat. Egyik ismerősöm mondta, hogy: „A sok egyszerű ember hagyja magát hülyére venni, bepánikolnak, hogy nekik nem jut. Közben meg észre sem veszik, hogy nyugdíjas korukra eladósodnak miatta. Már várom a jajveszékelésüket, ha nem fogják tudni fizetni. BMG invest 2. De úgy kell nekik, ha telhetetlenek.”

Az egész egy rossz vicc

 hirdetes_810x300  

A roncskereskedők nem boldogok. Nem ők tehetnek róla. Mindenegyes átvett autó után 80 euró a veszteségük. A fémek és a nyersanyagok ára drasztikusan megcsökkent. Pár cég, akik az anyagok újrafelhasználásával foglalkoznak bemondták az unalmast. Ugyanez a helyzet amúgy a szemét újrafelhasznosításával foglalkozó cégekkel is. Ők is már hónapok óta mínuszban termelnek. Egyszerűen nem kifizetődő a szemét szortírozása, és a használt anyagok újra felhasznosítása. A gazdasági minisztérium, akik „alá tartozik a roncsdíj bevezetésének ötlete”, csak legyintenek a roncsok feldolgozásával foglalkozó cégek panaszaira, és azt mondják, hogy ez a környezetvédelmi minisztérium dolga. A reakció tipikus: egymásnak dobálják át a szart a palánkon.

A roncsdíj meghosszabbítása és a „szlovák autóipar” jövője?

Felvetődött a gondolat, hogy mivel „sikeres” projekt volt a roncsdíj bevezetése, meg kellene hosszabítani a dolgot. Jövő héten fognak dönteni róla a kompetens személyek. A szlovák autóiparnak őszintén mondva nem nagy jövőt látok. Már azon is csodálkozok, hogy ennyi autógyártó telepedett le nálunk. Fogalmam sincs, hogy mi minden kedvezményt ígértek be a kormányunk oldaláról, de úgy néz ki, hogy működik a dolog. Hisz már tapasztalhattuk, hogy a nagy ígeretekhez és szavakhoz nagyon értenek a politikusaink, csak valahogy mindig az adófizetők húzzák a rövidebbet. Két évvel ezelőtt beszélgettem egy értelmes társaságban a témáról. Akkor is épp az autóiparról beszélgettünk, hogy addig jó a nagy cégeknek Szlovákiában, amíg olcsó a munkaerő, aztán így is-úgy is továbbállnak, pl. keletebbre, ahol fillérekben mérhető az emberi munkaerő. Nem hittem volna, hogy ilyen hamar szétesik az autóipar. Az amerikai buborék nagyon odavágott. „Közép-Eruópa tigrisének” lassan kihullanak a fogai. Szerintem az a baj az egészben, hogy sosem volt hosszútávú koncepció. Mindig csak rövidtávon gondolkoztak a vezetőink. A roncsdíj is hasonló. Nincs benne semmi koncepció és megfontoltság. Ezzel a hozzáállással a textilipart is lehetne támogatni, hogy minden használt alsógatya visszavétele után pénzt kapunk újak vásárlására.

Megosztás:
Címkék: roncsdíj

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!