Öt héttel a parlamenti választások előtt érdekes tendenciát mutat több közvélemény-kutatási felmérés.  A szlovák jobboldal behozta a baloldalt, Robert Fico támogatottsága folyamatosan csökken. Ami sokáig elképzelhetetlennek tűnt, mára valósággá vált. Mégis lehetséges a kormányváltás?

Az MVK áprilisi felmérése szerint az idei választásokon a Smer-SD 57 mandátumot szerezne, ugyanannyit, mint  az SDKÚ-DS, KDH, SaS hármas összesen (egyaránt 19 mandátummal). Ha ehhez hozzávesszük azt a nyilvánosságra ugyan nem hozott, de megszellőztetett felmérést, miszerint a Smer-SD még ennél is rosszabbul, alig 29 százalékon áll (ugyanennyit szerzett 2006-ban), az SDKÚ-DS és a KDH pedig 20 ill. 11 százalékon, a HZDS parlamenten kívül, az SNS pedig épphogy csak 5 százalék felett, Robert Fico kezdhet aggódni. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy június 12. után régi-új kormányfőként második ciklusát kezdheti meg.

Richard Sulíknak, az SaS elnökének  igaza van abban, hogy minden azon múlik, vajon Mečiar (HZDS) és Slota (SNS) bejut-e a parlamentbe. „Ha Kotleba (szerk. megj. a Szlovák Testvériség egykori vezetője) az 5 százalékos parlamenti küszöb alá tudja nyomni az SNS-t, Ficonak annyi”, nyilatkozta a minap. E sorok írója mégis inkább a HZDS parlamenti kieséséért drukkol, hisz egy Fico+Mečiar+harmadik  koalíciós partner sokkal valószínűbb, mint egy Fico+Slota+harmadik verzió.

Annyi bizonyos, hogy az idei választásokon a részvétel lesz a döntő. Túl sok párt mozog ugyanis a politikai túlélés küszöbén ahhoz, hogy mindegy legyen, hány pártból áll majd a parlament. Ha a jelenlegi kormánnyal elégedetlenkedők  átérzik a görög út (reális) veszélyét, és kellő számban elhiszik, hogy a Smer igenis legyőzhető, jöhet a kormányváltás.

Ami pedig minket, szlovákiai magyar választókat illeti, nagyrészt két párt közül fogunk választani. Közülük az egyik azért küzd, hogy ismét bekerüljön a kormányba, a másiknál inkább az a kérdés, bejut-e a parlamentbe. Magyarként tegyünk hát meg mindent, hogy leváltsuk ezt a kormányt!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!