Míg előző írásomban a kormányváltás lehetőségeit boncolgattam, ezúttal annak kérdését  járom körül, mely pártok lehetnek Robert Fico legesélyesebb koalíciós partnerei.

Bár az alkotmány (tudtommal) nem írja elő, Szlovákiában mégis bevett szokás, hogy   a köztársasági elnök  első körben a választásokon legjobban szerepelt pártot kéri fel  a kormányalakításra. Legyünk tehát bármennyire is optimisták az esetleges kormányváltást illetően, abban biztosak lehetünk, hogy Ivan Gašparovič köztársasági elnök először Robert Ficonak oszt majd lapot. Nem árt ezért megnézni, kik lehetnek a Smer-SD legvalószínűbb koalíciós partnerei, amennyiben átlépik az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

HZDS

Vladimír Mečiar mára Robert Fico leglojálisabb, mindig kéznél levő partnerévé vált. Bár Fico 2006-ban  épp Mečiarnak köszönhetően rohant hanyatt homlok az SNS-el való közös kormányzásba, rekordidő alatt  lezárva a koalíciós tárgyalásokat – rettegve, hogy a HZDS-t túlságosan megkörnyékezi az akkori ellenzék – kapcsolatuk mára jelentősen konszolidálódott. Annál is inkább, mivel Mečiar is nagyon jól tudja, hogy az első kormányalakítási  felkérés Robert Ficotól várható. Le is szögezi minduntalan, hogy ő készen áll. A HZDS-ről  ezenkívül elmondható, hogy ha teljesítik az alapvető elvárást, és bejutnak a parlamentbe, a legnagyobb koalíciós potenciállal rendelkezhetnek.

Fico ennek elérésében már most is segítőkész. A héten pl. nagylelkűen átengedte Mečiarnak azt a tromfot, hogy 200 ezer pórul járt nem banki szolgáltatói ügyféllel (választópolgárral) választások előtti együttműködést kössön.

KDH

 hirdetes_810x300  

A kereszténydemokraták az egyik sötét ló, akiktől sosem tudni, mit várhat az ember. A szlovák ellenzéki pártok közül  ők az egyetlen, akik nem utasították el egyértelműen a Smer-el való közös kormányzást. Igaz, Figeľék ugyan  eljutottak odáig, hogy a kettős kormányzást nem vállalják, de azért valljuk meg,  ez sem egy életbiztosítás. A KDH számára ugyanis sokkal kifizetődőbb egy hármaskoalíció második legerősebb tagjaként lenni Ficoval, mint egy sokpárti SDKÚ-KDH-SaS-MKP-? koalícióban megannyi atomizált egyéni érdek mellett.

Most-Híd

Bugárékról sokan tartják, és itt kapom majd a pofonokat, hogy valójában a Smer gyermekei. Az MKP-t és az SDKÚ-DS-t követően harmadikként immár Ján Slota is így nyilatkozott vasárnap. Érthető, elvégre ha valaki, ő veszíthet a legtöbbet  egy ilyen ügyleten. A Most-Híd ugyanis, amennyiben – a Smer ötödik hadoszlopaként, ahogy Mikuláš Dzurinda nyilatkozott – bejut a parlamentbe, könnyen az SNS helyére léphet a következő kormányban. Az erre mutató jelek elég beszédesek:

– egyrészt a Most-Híd alig egy évvel a választások előtt alakult, ami normális esetben minden pártnál eleve öngyilkossággal érne fel. Kivéve, ha Ficonál biztosra mennek, feltéve, hogy hozzák a házi feladatot, és Bugár (lebo) Bélával bejutnak a parlamentbe. Ez a háttéregyezség szolgálhat magyarázatul arra az időhúzásra is, melyet Simon Zsolték  tavaly májusban, röviddel az EP választások előtt játszottak, megpróbálva destabilizálni az MKP szavazótáborát. Kifelé ugyan úgy tűnt, mintha a visszatérésről tárgyalnának, miközben jó ideje már a hidat építették. Lásd pártjuk domain nevének beregisztrálását…

A fentiek alátámasztására csak két apró megjegyzés: e sorok íróját Gál Gábor személyesen, tanúk előtt biztosította  még a 2009 május 11-ei elnökségi ülés előtt arról, hogy megvan az egyezség, jöhet a visszatérés. Ugyanúgy Solymos László, az MKP akkori pozsonyi járási elnöke, jelenleg a Most-Híd országos kampányfőnöke, elnökségi tagja sem volt hajlandó a pártból való kilépésük (egyébként korrekt módon történt) hivatalos bejelentése napján – szintén tanúk előtt – a pozsonyi Woch étteremben kérdésemre elismerni az új alakulat meglétét, váltig állítva, hogy a párt nevét sem ismeri. Miközben a vacsoráról hazafelé menet, már az esti híradó is bemondta a Most-Híd-at.

– másrészt Bugárral  épp azok az egykori MKP-s miniszterek távoztak, akik portfóliója Csáky Pál megválasztásával bizonytalanná vált. E minisztériumokat (kiegészítve a közlekedési tárcával), egyes meg nem erősített információk szerint  most, ill. a 2006-os koalíciós tárgyalásokon is szeretnék/szerették volna megszerezni bizonyos, az akkori MKP-hoz közel álló gazdasági körök. Ha megnézzük, az egykori tárcavezetők közül egyedül Miklós László volt környezetvédelmi miniszter maradt csak az MKP-ban, akinek szakterületét a Most-Hídban, minő véletlen, épp a két pozsonyi erős ember sajátította ki magának (lásd választási programjuk).

–  jelzésértékűnek tekinthető továbbá az az olvasónktól származó információ, miszerint hétvégén Marcelházán, de azt megelőzően Madaron is, Dél-Szlovákia magyarlakta falvaiban a Smer erős emberei, maga Robert Fico és Robert Kaliňák belügyminiszter új tűzoltóautók átadásával kampányolnak, miközben a helyi magyar választópolgárok előtt rendre a Most-Hidat dicsérik. (Amennyiben olvasóink rendelkezésére áll bármilyen erről szóló felvétel, kérjük osszák meg velünk). További érdekesség, hogy ezeken a rendezvényeken, igaz személyes jelenlét nélkül (annál azért tapasztaltabb politikus), de rendre Bugár Béla is a meghívottak között van.

További variációk

A teljesség igénye nélkül további variációként  említést érdemel az SNS és az MKP is. Az előző eddigi korrupciós botrányai miatt valószínűleg annyira vállalhatatlanná vált bárki számára, hogy ha be is kerülne a következő parlamentbe,  a Smer csak végszükség esetén szólítaná meg őket. Az MKP szintén jóval kedvezőtlenebb helyzetben van Robert Ficonál, mint a fentiek közül bárki. A párt hivatalos álláspontja e téren ráadásul  elég világos: szerves partnereinek az SDKÚ-t és a KDH-t tekinti, velük szeretne együttműködni. Ha ez nem sikerül, akkor kényszerülhet csak kereszttárgyalásokra a Smerrel. Mindkét esetben akkora eséllyel, amekkora erőt fel fog tudni mutatni a tárgyalásokon.

Összegzés

Ha a szlovákiai magyar választó kormányváltást és irányváltást szeretne, szavazzon az MKP-ra. Ha a Smeres kormánynak adna esélyt, adott esetben néhány magyar anyanyelvű régi-új miniszterrel, szavazzon a Most-Hídra.

Megj: a szerző az MKP tagja, teljes profilja itt megtekinthető.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!