Solymos László, a Most-Híd frakcióvezetője blogjában hiányolja annak magyarázatát, miért nem akar az MKP a Most-Híd listáján indulni, miután Bugárék egyeztetés nélkül elutasították a választási koalíciót a szlovákiai magyarok érdekeit képviselő két párt között.

„Talán ideje lenne elmagyarázni valós okait annak, hogy miért nem akarnak az MKP képviselői a Híd listáján indulni. Hogy miért nem hajlandó az MKP együttműködni a Híddal…“

„Csodálkozom és értetlenül állok azelőtt, hogy ők gondolkodás nélkül lesöpörték ezt a lehetőséget az asztalról. Hiszen elméletileg ők is ezért a célért, a szlovákiai magyarokért dolgoznak. Nem ártana, ha egyesek végre átlépnének saját árnyékukon és nem helyeznék az egójukat a közösség érdekei elé.“– fogalmaz Solymos.

Bár Berényiék válasza elég egyértelmű, „az MKP egyenrangú partnerként kívánja kialakítani az esetleges választási együttműködést“, a párt pedig továbbra is „nyitott a szlovákiai magyarság megmaradásához szükséges párbeszédre”, nem árt, ha Solymos László és a nyilvánosság bővebb magyarázatot kap arra, miért lett volna öngyilkosság az MKP számára, ha politikusait a Most-Híd listáján indítja.

Egy esetleges Most-Híd listáján való indulás a jövő márciusi választásokon teljesen kiszolgáltatottá tenné az MKP-t a jövőben. Hisz a párt és annak programja nem válna parlamenti tényezővé, nem lenne része semmilyen kormánynak és koalíciós tanácsnak, képviselőjelöltjei a választások előtt bármikor levehetők a közös listáról. Az MKP összes politikusát a Most-Híd vezetősége „láttamozta” volna, és ne felejtsük el azt sem, hogy a választási eredmények után járó állami támogatás is Bugárék kasszáját gyarapítaná (emlékezzünk csak vissza, hogy járt az OKS, amikor kérte a négy képviselője után járó arányos részt). Mindez egy önálló, 13 éve működő, önkormányzati, megyei és európai parlamenti szinten jelen lévő párt és annak szavazói (legutóbb mintegy 110 ezer) számára megalázó és elfogadhatatlan ajánlat.

 hirdetes_810x300  

Hogy a Most-Híd javaslata egyszerű marketing fogás a közös választási koalíció tárgyalások nélküli elutasításának elfedésére irányuló kisérlet a közvélemény előtt, bizonyítja, hogy ha ugyanezt az MKP ajánlotta volna fel (ugyanúgy a sajtón keresztül) Bugáréknak, valószínűleg rögtön lesöpörték volna. Kijelenthető tehát, hogy a koalíció elutasítását követő, az MKP-jelöltek Most-Híd listán való indulásra vonatkozó ajánlatuk elterelő hadművelet, melyet Solymosék sem gondoltak komolyan.

Király Zsolt

Most-Híd, MKP, vagy közös lista? Szavazni jobb oldalt lehet.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!