2010-ben legalább akkora meglepetést okozott a Most-Híd 8,12 %-os eredménye, mint az a sokk, hogy az MKP kiesett a parlamentből. Bugár Béla akkor egymaga több szavazatot szerzett, mint korábbi pártja 150 képviselőjelöltje összesen.  Alig pár hónapra rá ugyanúgy meglepetés volt az önkormányzati választások összesítése. Az MKP ugyanis dacára Bugárék kiválásának, hozta azt, amit 2006-ban is. Mintha mi sem történt volna.

Berényi Józsefék ma polgármesterek között a negyedik, önkormányzati képviselők között pedig az ötödik legerősebb párt Szlovákiában. Miközben az ország 79 járása közül csak 18-ban állítottak jelölteket.  Meg kell jegyezni viszont azt is, hogy a parlamenti sikert jelentő Bugár-effektus az önkormányzati választásokon nem szerepelt.

Március 10-én ismét összecsap a két párt. Mivel szombat óta a választási listáik is ismertek, lehet elemezni, mire számíthatunk legközelebb.

A Most-Híd választási listája

A korábbi három OKS-es képviselő kiválásával (Zajac, Dostál, Osuský), akik összesen több mint 35 ezer preferencia-szavazatot szállítottak a pártnak, a Most-Híd valamelyest gyengült. Helyettük érkezett új arcként befutó helyre Andrej Hrnčiar Turócszentmárton (Martin) polgármestere, akit a legutóbbi önkormányzati választásokon közel 10 ezren választottak meg a város élére. Tény, hogy az önkormányzati és parlamenti választásokon elért „karikákat“ nem lehet összemérni, az adott személy politikai súlyáról mégis bizonyos képet  ad a lokális eredmény. Ilyen tekintetben erősítést jelenthet még Banai Tóth Pál (Dunamocs) vagy Kóša Jozef (Perbete) polgármesterek.

 hirdetes_810x300  

A Most-Híd többi jelöltje nagyrészt ismert arc, így esetükben többé-kevésbé hasonló szereplés várha tómost is . Beleértve Bugár Bélát, aki egymaga képes bevinni a pártot a parlamentbe.

Az MKP választási listája

Ha Berényiék csökkenteni szeretnék (és szeretnék) a két párt között legutóbb mért 95 ezer szavazat különbséget, egyetlen lehetőségük van: nyitni az önkormányzati választásokon jól szerepelt helyi vezetők felé, és előkelő helyre tenni őket. Bízva abban, hogy aki saját városában, falujában új arc és sikeres polgármester, arra az országos listán is szavazni fognak. Még többen. E tekintetben a szombaton ismertetett 150 fős választási lista magában hordozza a lehetőséget. Hogy sikerül-e mindezt kiaknázni, a jelöltek hozzáállásán és a kampányon múlik.

Több, sokéves parlamenti múlttal rendelkező politikus helyett új arcként így került befutó helyre Horváth Árpád (Gúta), Fenes Iván (Bős), Őry Péter (Csallóközcsütörtök) polgármestere. De megtalálható a listán Hájos Zoltán (Dunaszerdahely), Szögedi Anna (Tornalja), Névery Sándor (Ngymegyer), Zachariás István (Szepsi) is, akik a szlovákiai magyarság jelentős részének otthont adó dél-szlovákiai városokat vezetnek. Csakúgy, mint Ekecs és Nyárasd nagyközségek polgármesterei, valamint Stubendek László, aki polgármester-jelöltként Komáromban a Most-Híd egyik csúcspolitikusát, Bastrnák Tibort utasította maga mögé.

A lét a tét?

Az MKP-nak legutóbb alig 16 800 szavazata hiányzott ahhoz, hogy átlépje a parlamenti küszöböt. Ennyi bőven benne van a felsorolt városokban, falvakban.

A választások egyik nagy kérdése, amin akár az adott párt parlamenti bejutása és léte is múlhat, hogy sok lúd vajon disznót tud-e győzni, azaz sok kis helyi kampánnyal megverhető-e a Dél-Szlovákiában eddig taroló leboBéla…

Király Zsolt

Az írás a szerző szubjektív véleménye, mely nem feltétlenül tükrözi a Körkép teljes szerzői gárdájának véleményét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!