Pozsonyban, a Csemadok épületében ma tárgyalóasztalhoz ült az MKP és a Most-Híd. A találkozót megelőző médiahisztéria, valamint az első reakciók gyorsvéleményre késztettek.

1. A mai tárgyalás egy hetek óta zajló hosszabb egyeztetés-sorozat újabb állomása, melyet a népszámlálási eredmények ismeretében kezdeményezett az MKP a parlamenti választásokat követően, a felvidéki magyarságot érintő kérdésekről, különböző szlovákiai szervezetekkel. A párt már egyeztetett (és több dologban egyet is értett) a Csemadokkal, a Szlovákiai Magyar Írószövetséggel, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával, a Pedagógusszövetséggel. Ennek a sorozatnak a része a mai Most-Híd találkozó. Se több, se kevesebb. Az MKP a megbeszéléseket további civil szervezetekkel folytatja.

3. A szlovákiai magyar sajtó egy része mégis igyekezett hatalmas feneket keríteni az egésznek, a „jövőbeni esetleges együttműködés lehetséges útjaiként“ tálalva. Alapvető tévedés, figyelemelterelés, vagy a helyzet tudatos meg nem értéséről van szó?

4. A Most-Híd és az MKP által javasolt tárgyalási pontok jól mutatják a két párt közti gondolkodási különbséget. Az egyik leginkább a megyei választásokról, a Fico asztaláról lepottyant koncokról (kisebbségügyi-kormánybiztos, kulturális támogatások) tárgyalna, azaz önmaga legitimizációjáról, a másik – már csak megváltozott helyzetének köszönhetően is – szélesebb kontextust erőltet. Ennek érdekében a szlovákiai magyarság egészét érintő kilenc pontos cselekvési tervet is megfogalmazott.

5. A két párt szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak elárulják azt is, hogy őszinte közeledési igénynél, a közös zászló mögé való felsorakozásnál jóval erősebb a két párt közti érdekkülönbség.

 hirdetes_810x300  

6. A szlovákiai magyar közösség mai helyzetében a kátyúból való kiúthoz a politikum önmagában már kevés. A jövőt nem lehet kizárólag csak a szlovákiai magyarság érdekeit felvállaló két párt felelősségeként értelmezni. Nyitni kell, a minél nagyobb lövőerő érdekében. Ezért is van szükség a többi szlovákiai magyar szervezetekre a kormány működésének véleményezéséhez, vagy a szlovákiai magyar nemzetiségi hogyan tovább-ok megalkotásához (erről próbál szólni az említett egyeztetés-sorozat).

A mai találkozó bombasztikus tálalása leginkább sok hűhó semmiért. Annak ugyanis a jelek szerint nagyobb a (mediális) füstje, mint a lángja. Kíváncsian várjuk az első véleményeket, kommentárokat és a sok árnyékra vetődést. Itt az uborkaszezon?

Király Zsolt

Fotó: ujszo.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!