„Nooormális? Velem akarjátok legyőzni a szlovák baloldalt?!”

Szlovákiának nincs szerencséje az államfőivel. Michal Kováč, Rudolf Schuster és Ivan Gašparovič személyében eddig csak hithű kommunistákra futotta ebben az országban, és úgy néz ki, Robert Fico lehet a következő. Vagy ha mégsem indulna, akkor az a személy, akire a Smer-SD rámutat.

Az atomizálódott jobboldalnak lépnie kell, ha játékban szeretne maradni. Közös jelöltet találva, aki képes egységbe tömöríteni a választóikat. A jelek sajnos arra utalnak, egység helyett sokkal inkább leégés várható.

Érkeznek a jelöltek

A következő elnökválasztás 2014-ben lesz Szlovákiában, de a lehetséges jelöltek nevei már most felmerültek. Ján Čarnogurský volt miniszterelnök már bejelentette, hogy indul, a filantróp Andrej Kiska még gondolkodik, Robert Fico egyelőre kivár, Iveta Radičová pedig cáfol és lebegtet egyszerre (valószínűleg várva, hogy dönt Robert Fico).

Az SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd egy részénél a hétvégén felmerült, hogy Pavol Hrušovský, a Kreszténydemokrata Mozgalom és a szlovák parlament korábbi elnöke lehetne az a bizonyos közös jelölt. Amivel ismét csak azt bizonyították, hogy egy évvel a kormány bukása után sem tanultak semmit a hibákból. Egyezség nélkül ugyanis megint hamarabb beszéltek konkrétumokról, mint azt kellett volna.

 hirdetes_810x300  
Pavol Hrušovský

Hrušovský lenne az igazi?

Az első reakciók alapján Pavol Hrušovský minden, csak nem a tuti befutó, így nehezen válhat integráló tényezővé. Személye eleve elfogadhatatlan Lucia Žitňanská és Igor Matovič számára. Richard Sulík a Jó Angyalként ismert Kiskát favorizálja, az MKP pedig csak olyan jelöltet tud támogatni, aki kijelenti, hogy megválasztása esetén is felvállalja a szlovákiai magyarság alapdokumentumában megfogalmazott célok megvalósítását és felkarolja a magyarság ügyeit.

Eduard Kukan (korábbi elnökválasztás) és Magda Vášáryová (korábbi pozsonyi megyefőnök-választás a jobboldal bástyájában) után a választóitól és a realitásoktól elszakadt jobboldal néhány tagja ismét egy olyan jelöltet próbál ráerőltetni a másikra, aki eleve megválaszthatatlan. Lucia Žitňanská mindezt világosan látja és ki is mondja.

Közvetlen elnökválasztásról lévén szó ugyanis hiába dönt el egy szűk, zárt kör bármit, ha az adott személlyel a táboron belül sem tud mindenki azonosulni. Ezzel csak az egységes baloldal favorizált jelöltjének amúgy sem kevés esélyeit növeli.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!