Véget ért a megyei választások előtti kampány, melyet a Körkép is aktívan végigkövetett. Megpróbáltunk új információkat, összefüggéseket bemutatni olvasóinknak. Az elmúlt egy hónapban mikrofonvégre kaptuk a magyar szempontból fontos megyék fontos megyefőnök-jelöltjeit. Nemcsak Nagy Józsefet és Berényi Józsefet, de Tomáš Galbavý-t is. Szombaton választások. De hogy teljes legyen a kép, megkérdeztük Tokár Gézát is, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivőjét, hogyan értékeli az elmúlt időszakot. Különösképpen az MKP és a Most-Híd megyei választások előtti kampányát

Tokár szerint bár a politikusok megpróbálták mozgósítani a közönyös választókat, azok gyakran továbbra sem értik, miért is kellene szavazniuk, miről döntenek a megyékben.  „Pozsony ellenben egy külön téma. A legfontosabb megye most is, a bal- és jobboldal szimbolikus összecsapásának a helyszíne lesz.“ – mutatott rá.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A kampány is sablonosan zajlott, igazán emlékezetes húzásra egy év múlva valószínűleg már már senki sem fog emlékezni. „Számomra csak az volt meglepő, hogy magyar viszonylatban mennyire kicsúszott a pártok kezéből az irányítás.“ – kommentálta Tokár. Mivel sok kis egyéni kampány zajlott párhuzamosan, így az átfogó értékelés szinte lehetetlen: „Nyugati szemmel Nagy József maratonja és Berényi József gerillamódszerekkel terjeszteni próbált dalos körútja is a láthatóbb, emlékezetesebb momentumok közé tartozik.

bereny_Nagy

Érdekes momentum azonban, hogy a pártvezetés kimaradt a kampányból, mondta el Tokár. Bugár Béla szinte láthatatlan volt a kampány alatt, Berényi pedig a saját megyefőnök-jelöltsége miatt úgymond „hanyagolta“ a közép- és keleti régiókat.

Ha a magyar szavazók aránya magasabb lesz az országos átlagnál, a megyei választások magyar szemszögből még kedvezően is alakulhatnak. „A rozsnyói, majd a peredi botrányok miatt előtérbe került a pártok szerepvállalásának kérdése, aminek egyébként nem feltétlenül van negatív hozadéka. Nem gondolom ugyanakkor azt, hogy az MKP és a Híd megyei támogatottságára ez komolyabb hatással lesz. De azt sem hiszem, hogy a magyar részvétel magasabb lesz az országos átlagnál. A részvétel a megyei választásokon az utóbbi három alkalommal annak a függvényében hullámzott, hogy alakult-e az adott megyében szlovák nagykoalíció és volt-e közös ellenség. Most ilyen ellenfél nincs, legfeljebb a Berényi-Nagy csatának lehet némi, de aligha számottevő ösztönző ereje.“ – értékelte a politológus.

 hirdetes_810x300  

A tapasztalatok szerint a részvételi arány a „kevésbé jelentős“ választások során (mint mondjuk az EP-választások, de a megyei is ide tartozik) már korábban beállt a mélypontra. „Összességében húsz százaléknál magasabb lesz, de nem sokkal. A megyéktől függően azonban nagyon is ingadozhatnak a számok.“ – mutatott rá a szóvivő.

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Körkép.sk/mh

Ajánlott cikkek a megyei választások témakörhöz:

1. Nagy József: Túlteszek Berényin

2. Berényi József: A politikai hadvezér élen halad a csatákban

3. Berényi-Nagy: Józsefek harca – a nagy összehasonlítás

4. Józsefek harca. Összecsap az MKP és a Most-Híd

5. Tomáš Galbavý: Összefogni jöttem, nem megosztani

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!