Frissítve: 11. 23 „Győztünk!!! És várjuk sorainkba a választásoktól távolmaradókat is!!”

„Innentől kezdve a valódi építkezés időszaka kezdődik. A rozsnyói és a peredi esetek nélkül. A civilekre is szükség lesz. Várunk benneteket!”

„Ez közös siker, melyet alázattal kell fogadnunk!!! Közösségünk életképes (az ellendrukkerek ellenére is), de nem szabad törleszteni. Mindenkire szükség lesz. Ez még csak a kezdet!! Köszönjük szlovák barátaink és az OKS támogatását is.”

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Ahogy e sorok szerzőjének fenti gondolataiból is látható, melyeket szombat éjszaka osztott meg a Facebookon, nehéz  emóciók nélkül szólni a megyei választásokról. Vasárnapra virradóra igazi katarzis körüli állapotok uralkodtak azoknál, akik a választási részvétel mellett döntöttek, miközben várták az eredményt.

hazug
Miért borult el Bugár agya a Körkép Facebook oldalán, megtalálod a cikk alján.

A számok minden szempontból pozitívak. A négy évvel ezelőttihez képest jóval több magyar, vagy legalábbis magyar szavazattal megválasztott politikus képviselhet bennünket az egyes megyékben. Vegyük sorjába a legérdekesebb összefüggéseket:

MKP-MH
Kép: Jalsovszky Róbert (Facebook)

MKP – Most-Híd

 hirdetes_810x300  

A Most-Híd – MKP párharcból szinte az ország összes magyarlakta járásában a Magyar Közösség Pártja került ki győztesen, a fővárosban pedig 3:1 lett az eredmény. Bár ha az MKP Pozsonypüspökin is saját színeiben indíthatott volna koalíciós jelöltet, szinte biztos, hogy az eredmény itt is döntetlen. Az eredmény mandátumszámban mérve 40: 16  az MKP javára, mellyel a Magyar Közösség Pártja megyei képviselők számát tekintve a harmadik legerősebb párttá vált az országban.  (megj. a szenci Gujber László, akit a Most-Híd érthetetlen módon magáénak számol, az MKP oszlopos tagja, a rozsnyói járásbeli, függetlenként induló Nagy György pedig egyes információk szerint már jelezte belépési szándékát az MKP megyei frakciójába.)

UO
Grafikon: Új Szó

Berényi – Nagy párharc a megyeelnöki posztért

Berényi József óriási finissel végül megelőzte a szlovák Ivan Uhliarikot és  Nagy Józsefet, bejutva a második fordulóba. Az MKP elnöke közel 2 ezer szavazattal szerzett többet Nagyszombat megye két magyarlakta járásában, azaz a dunaszerdahelyiben és a galántaiban magyar ellenfelénél. Hogy mégis szoros, 165 szavazat lett a kettejük közti különbség,  – mely valljuk meg, a megyei választások legfontosabb presztízscsatája volt – köszönhető annak, hogy Nagy Józsefre 1748-al többen szavaztak északon, azaz a megye szlovák járásaiban. Ami egyáltalán nem baj, csak helyesbíti egyes elemzők  állítását, miszerint annyira szoros lett volna a kettejük közti különbség a magyarlakta területeken. Berényi nyert Galántán, Dunaszerdahelyen, Bősön, vagy Bugár lakóhelyén, Somorján. Nagy ellenben az MKP vezette Nagymegyeren.

terkep_berenyi_nagy
Berényi – Nagy a dunaszerdahelyi és galántai járásban. Kép: Oriskó Norbert.

Választási részvétel és az ún. civilek 

Látnunk kell azt is, hogy az idei megyei választások rendkívül alacsony, országos szinten alig 20,11 százalékos választási részvétel mellett zajlottak. Ez ugyan  alacsonyabb a négy évvel ezelőttinél, de magasabb annál, mint ami nyolc éve volt. Hogy mi a helyzet az egyes megyékben, az alábbi térkép mutatja.

valasztasi reszvetel
Választási részvétel az egyes megyékben. Forrás: Statisztikai Hivatal

Az MKP jó eredménye annak is köszönhető (a jelöltek hosszú évek munkája és kampányolása mellett természetesen), hogy törzsválasztói rétege, az ún. B-közép széles és a párt mellett minden körülmények között kitart. Alacsony részvétel mellett ez most sokat hozott. Ráadásul az összes MKP által támogatott megyefőnök- jelölt továbbra is játékban van a második fordulóban. Ez azt jelenti, hogy több helyütt esély van alispáni, de akár az ispáni székre is. Az MKP-nak vissza a parlamentbe a sikeres megyei politizáláson keresztül vezet az út.

Az összefogás tehát még nem ért véget. Épp ellenkezőleg, folytatódik, csak immár szélesebb, magyar-vegyespárt és magyar-szlovák értelemben. Ha összejön…Nagy kérdés, hogyan fognak viselkedni a szlovák pártok Berényivel. Az, hogyan viselkedik a normálisnak tartott szlovák sajtó (SME) velünk, láthatjuk itt vagy itt.

Látni kell ugyanakkor azt is, hogy voltak, jobbára magukat civilnek tartó személyek, akik főleg a közösségi oldalakon és internetes kommentekben lármázva, felfújt hecckampánnyal a párt leégésére játszottak. Úgy látták, minél rosszabb, (nekik) annál jobb alapon tömeges távolmaradással  kivárnak. Ők most fotelharcosként vagy fanyalognak, vagy tanácstalanságukban elcsendesedtek. Átmenetileg. Nagyon fontos, hogy feléjük is pozitív üzenet menjen, hisz a jövőbeli összefogásban rájuk is szükség lesz, mint ahogy a választásoktól távolmaradó tömegek mobilizálására is.

 A Kotleba efektus

A választások egyik nagy meglepetése Besztercebánya megyéhez kötődik, ahol a jobboldal – baloldal papírforma ellenére a cigányellenes kijelentéseiről híres Marian Kotleba került a második fordulóba.

shooty_velky
Karikatúra: Shooty

Kotleba több mint 26 ezer szavazatot szerzett – csak az összehasonlításként a pozsonyi Monika Flašíková Beňová alig kétezer szavazattal szerzett többet. Az extrémizmus előretörése ellenben csak következmény. Kiváltó oka maga a cigánykérdés . Annak  szőnyeg alá söprése és nem oldása hosszú évek óta. Ahogy azt már mások is megjegyezték, Robert Fico kormányfőnek  el kellene gondolkodnia saját felelősségén is, hiszen az általa is gyakorolt populista, könnyű megoldást kínáló retorika csak segíti társadalmilag elfogadottá tenni Kotlebát azok számára, akik az egyszerű megoldások hívei. Egyben jó volna tudni azt is, hogy a romaügyi kormánybiztos és a belügyminiszter mit szándékozik tenni ebben a kérdésben. Ha semmit, a Kotleba féléktől egyre több lesz, a probléma pedig egyre tarthatatlanná válik.

Megyei átszervezés 

A fenti problémát és az alacsony választási részvételt használta ki ügyesen a szlovák kormányfő arra, hogy bedobja a köztudatba a megyei átszervezés kérdését. Jelezve, hogy a kormány a 3+1 megyerendszerben gondolkodik. Habeindul, ez hasonló helyzetbe hozhatja a szlovákiai magyarokat, mint amivel Erdélyben is szembesülnek az ottani magyarok

Összefogás, közös ügy

És végül, az első kör sikerén felbuzdult felvidéki magyarok egyik nagy tragédiája, ami a sajtóban épp Berényi József megtámogatása ürügyén a Most-Hid és az MKP között zajlik. Bugár Béla előbb a választások előtt röviddel, november 7-én a Facebookon megjelent szövegével hülyézett le áttételesen 110 ezer MKP-ra szavazó magyart, szó szerint ezt írta ugyanis üzenőfalára, egy hozzá hasonló kaliberű politikustól teljesen elfogadhatatlan, méltatlan módon (a kép nagyítható): „Mindenki MKP snak szuletik csak valakik továbbtanulnak !.”

bugar
Kép: Bugár Béla FB oldala

Majd tetézve mindezt tegnap épp a Körkép Facebook oldalán nevezte hazugnak az MKP elnökét levélváltásuk kapcsán ebben a fontos időszakban ahelyett, hogy inkább Berényi József  megtámogatásáról tárgyalna.

 hazug

Ne csodálkozzunk hát azon, ha az első forduló magyar szempontból sikert hozó felbuzdulása ellenére a második körben alacsonyabb lesz a választási részvétel. Mert azok is otthon maradnak, akik egyébként összefognának, de a fenti üzengetés és buta megjegyzések elveszik a kedvüket. Pedig most végre a második körben is magyar jelöltre lehet szavazni.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!