Valószínűleg most is sok karácsonyfa alatt volt olyan könyv, amely muzulmán országból elmenekült, saját és gyermeke biztonságáért küzdő nő történetét írja le. Kétségtelen, hogy az iszlám világ bizonyos pontjain rendkívüli bátorság kell néhány olyan dologhoz is, amely nálunk természetes. Akik viszont ezt meg merik ott lépni, éppen itt, Nyugaton válnak sztárrá, példaképpé.

Az európai és észak-amerikai fogyasztói társadalom valósággal falja az otthon biztonságában megélt borzongást, és imád elképedni azon, milyen szörnyűségek történnek „odakint”. A legújabb sztár Malala Juszufzaj, a 16 éves pakisztáni kislány. Malala rendkívüli bátorságról és hősiességről tett tanúbizonyságot: beszédeket tartott, blogot írt a lányok oktatáshoz való joga védelmében, egy tálibok uralta tartományban. A tálibok szélsőséges vallásértelmezése meglehetősen eltér a muzulmánok nagy többségét alkotó, békés tömegétől, s így a társadalom hétköznapi életéről és a nők társadalmi szerepéről is sajátosan vélekednek. Ők végül olyannyira besokalltak a levesükben légyként úszkáló Malalától, hogy megkísérelték elhallgattatni. A terv nem sikerült, szerencsére a fej- és a nyaklövés sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és Malala most már az egész világ figyelmétől kísérve mesélhet az Afganisztánban és Pakisztánban tomboló elnyomásról. Erőfeszítései elismeréseként idén novemberben átvehette a Szaharov-díjat.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A Szaharov-díjat az Európai Parlament alapította 1988-ban olyan személyek vagy szervezetek számára, akik vagy amelyek az emberi jogok és a szabadság védelmére áldozták életüket. Megkapták már politikusok, jogászok, újságírók, aktivisták a világ minden tájáról. Díjazták már vele a kommunista elveket valló, terrorizmusért börtönben ülő Nelson Mandelát, a kubai kommunizmus ellen fellépő Oswaldo Payát, továbbá a baszk terrorizmus és az autonóm Baszkföld új alkotmánya ellen fellépő ¡Basta Ya! spanyol szervezetet. Látható, hogy az elvi következetesség nem mindig sikerül.

Szaharov-díj. Kép: tf.hu

A díj a díjazottak valós teljesítményén túl bőven tükrözi az Európai Unió külpolitikai céljait is, hiszen az elnyomó rezsimekkel küzdő hősök közül kizárólag azok kapják meg, akiknek az elnyomói rossz viszonyban állnak az Unióval. Az EU amilyen kényes az emberi jogok megsértésére a nagyvilágban, olyannyira vak és érzéketlen ugyanilyen téren a határain belül. Ennek bemutatására érdemes megvizsgálni a Malalát méltató mondatokat. Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke szerint: „Malala bátran kiállt amellett, hogy minden gyereknek joga van a rendes oktatásra. A lánygyermekek esetében a világ erről a jogról túlságosan gyakran elfelejtkezik. Malala példája felhívja a figyelmet arra a feladatunkra és felelősségünkre, hogy biztosítsuk a gyerekek oktatáshoz való jogát. Ez a legjobb befektetés, amit a jövőnk érdekében tehetünk.”

A szlovákiai magyar gyerekek rendes oktatáshoz való jogáról viszont éppen az Európai Unió felejtkezik el túlságosan gyakran, és nem tolmácsolja aggályait. Valamiért a saját polgárai nem olyan fontosak számára, mint a pakisztáni lányok. A Malalát a díjra jelölő néppárti, szocialista, liberális, zöld, konzervatív és reformer képviselők (teljes az összhang) kiemelték a nők önrendelkezéshez való jogát. Ebben maradéktalanul igazuk van, ám ha már önrendelkezési jogról van szó, az a pakisztáni nők mellett, talán a felvidéki (erdélyi, kárpátaljai, délvidéki) magyaroknak is járna.

Az Európai Parlament hivatottnak érzi magát felszólalni a muzulmán világban elnyomott nők sorsáért, ugyanakkor képtelen volt felfedezni a saját hatáskörét és kötelességét az Európai Unió határain belül elnyomott nemzeti kisebbségek jogérvényesítése iránt.

 hirdetes_810x300  
Emberi jogok
Kép: adonet.hu

Itt jut eszébe az embernek a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság álságos érvelése, hogy Szlovákia nem önkényesen vette el a szlovák állampolgárságot a magyar állampolgárságot felvevőktől. Az érvelés szerint ugyanis a panaszosok „szabad akaratukból kérelmezték a magyar állampolgárságot egy olyan időpontban, amikor a szlovák állampolgársági törvény alkalmazandó pontjai hatályban voltak. Következésképpen úgy döntöttek a magyar állampolgárság megszerzéséről, hogy tisztában voltak azzal, hogy ez a döntés a szlovák jog értelmében milyen következményeket von maga után.” Minden tiszteletem Malaláé, de ő is szabad akaratából kezdett a nők oktatási jogai mellett kampányolni egy olyan időpontban, amikor az ezt tiltó tálib törvények hatályban voltak. Következésképpen tisztában volt azzal, hogy ez a döntése a tálib jog értelmében milyen következményeket von maga után. És ez nem azt jelenti, hogy a tálibok tette erkölcsileg védhető, hanem azt, hogy Szlovákiáé erkölcsileg ugyanúgy védhetetlen.

Az Európai Unió pedig kettős mércét alkalmazva, az egyik esetet az egyetemes emberi jogok, a másikat a helyi jogrend szemszögéből ítéli meg, miközben változatlanul az emberi jogok őrének szerepében tetszeleg önmaga és a világ előtt.

Mindez különösen időszerű most, amikor Szlovákiában mindenki Kotleba győzelmén szörnyülködik. Olyannyira ez uralta az év végi közbeszédet, de még a Körkép év végi véleményösszeállítását is, hogy Malina Hedvig az emberi jogokra máskor roppant érzékeny szlovákiai, magyarországi és nemzetközi sajtó teljes hallgatásától övezve válhatott politikai menekültté. Talán ha Iránból vagy Kínából kellett volna így elmenekülnie, akkor a demokratikus világ most egy emberként ostorozná az iráni vagy a kínai demokráciadeficitet, és fejezné ki aggodalmát. Nem is beszélve arról, hogy ha a rosszfiúnak kikiáltott Magyarországról menekült volna el így egy szlovák nemzetiségű ember. De mivel csak az emberi jogok immár kőbe vésett meggyalázásán, a Beneš dekrétumokon pöffeszkedő Szlovákiáról van szó, így minden oké.

malina hedvig
Malina Hedvig elhagyta Szlovákiát. Győrben lelt menedékre. Kép: ujszo.com

Pedig ez sokkal súlyosabb eset annál, mint hogy egy soviniszta mozgalmár megyei vezetői tisztségbe került. Nem Kotleba sikerének következményein kéne hát aggodalmaskodni, hiszen ő már maga is következmény: a cinkos, szemforgató hallgatás következménye egy égető társadalmi problémáról. Másrészt azon sem kell már rettegve rágni a misztikus ködöt, hogy vajon mivel jár majd az uszító, soviniszta hangnem felerősödése. Ez ugyanis nem jövő idő.

Az uszító, soviniszta hangnem Szlovákiában már 1993-ban, 1994-ben, majd 2006-ban, s végül 2012-ben is kormányt alakított, de ha igazán őszinték vagyunk, nem volt olyan éve a huszonegy esztendős Szlovákiának, amikor a magyarellenes, soviniszta hangnem ne kapott volna kellemes, langymeleg hátszelet. Mikor is verték véresre és alázták meg Malina Hedviget pusztán azért, mert magyar? 2006-ban. Akkor miért most kezdenek tandemben rettegni szlovák és felvidéki magyar hangadók a gyűlölködő szélsőség szárba szökkenésétől? Szárba szökkent az már, jóemberek! Most már nem szörnyülködni és jövőt boncolgatni kéne, hanem a jelenben tüzet oltani.

Természetesen a magyar kisiskolák bezárása nem ugyanolyan súlyos, mint az afganisztáni és pakisztáni nők tálibok általi kitiltása az oktatásból. De van hasonlóság a kettő között. Egy nő büntetlen agyba-főbe verése és politikai meghurcolása nem ugyanolyan súlyos, mint egy nő büntetlen fejbelövése. De van hasonlóság a kettő között. Bizonyos emberek állampolgársághoz és méltó élethez való jogának megsértése nem ugyanolyan súlyos, mintha nemzetiségi, vallási vagy meggyőződési alapon megölnék őket.

szabad fold
A Szabad Föld címlapja

De van hasonlóság a kettő között. Épp ezért Malina Hedvig, Gubík László, Fehér István, Dolník Erzsébet, Tamás Ilonka néni, Boldoghy Olivér és a szlovák elnyomással, megalázással nap mint nap szembenéző többi felvidéki magyar valószínűleg nem tartja életcéljának a Szaharov-díj és a vele járó 50.000 eurós jutalom megkapását.

Ők már azzal is elégedettek lennének, ha az Európai Unió következetes lenne önmagához, és a világon mindenütt rálépne az emberi jogokat megsértők tyúkszemére. Legfőképpen ott, ahol a jelképes szócséplésen túl ezt gyakorlatilag is megtehetné: a saját határain belül.

Vésey Kovács László

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!