Az európa parlamenti választási kampány a múlt hétvégén indult. Kikerülni az EP–be nagyon sok előnnyel jár. Az állampolgároknak viszonylag kicsi az áttekintésük az ott történő dolgokról, így aki kijut, gyakorlatilag öt évig azt csinál amit, akar. Vagy éppen nem csinál. Alacsony részvételnél egy kis szerencsével egy(-két) választási ciklusra roppant kényelmesen be lehet rendezkedni Brüsszelben, így nem is csoda, hogy nagy a tolongás: idén Szlovákiában rekordszámú, azaz 29  párt indul a május 24-i választásokon. Persze a klasszikus pártokon kívül, mint minden választások alkalmával, most is megjelennek a zavarosban halászók.

Az elmúlt évek szlovákiai kampányai mérhetetlenül unalmasak voltak. Az európa parlamenti választásoknál is főleg a klasszikus, már ezerszer bevált fogások dominálnak. A Körkép azonban talált egy-két nem hagyományos példát is, amelyek üde (talán megmosolyogtató) színfoltjai lehetnek a választásoknak.

Nagy úr, hol is van Nagyszombat megye határa?

Kedvenc funkcióhalmozó politikusunk már a megyei választások alatt különleges kampányt folytatott. Nagyszombat megye ispáni székéért harcolva mikor megjelentek (a Nyitra megyei) Léva és Párkány között is a megyei választásokra bíztató plakátjai, még csak mosolyogtunk – valószinűleg nem jeleslekedett földrajzórán, gondoltuk. Gyanús a dolog akkor lett, mikor megláttuk az alábbi képet:

Nagy Józsi Krasznahorkan akar megyefőnök lenni
Nagy József, Nagyszombat megye jelöltje, Krasznahorkaváralján is kampányolt (Kép: Facebook/Szabad Újság)

Vagyis Nagy József  gyakorlatilag tavaly október óta az EP-választásokra kampányol. Nem jött össze a megyeelnöki poszt, hát kampányol tovább az EP-be. Ha a brüsszeli székecske sem jönne össze, még az sem kizárt, hogy a Most-Híd visszalépteti Csicsai Gábort, és Nagy nevével újra találkozunk a választási listákon novemberben, ezúttal Dunaszerdahely polgármester-jelöltjeként. Parlamenti és megyi képviselőként, egy seggel vajon hány lovat lehet megülni egyszerre?

Sulík Oscar-díjas alakításai

 hirdetes_810x300  

Hiába euroszkeptikus az SaS, Brüsszelbe ők is szívesen mennének. A  2009-es választások alkalmával csak hajszálon múlott a bejutás, akkor az SaS 4,71%-ot szerzett, a felmérések szerint pedig a párt preferenciái most is a bűvös öt százalékos határ körül ingadoznak.

Sulík már a köztársasági-elnökválasztás előtt is megcsillogtatta komédiási képességeit, most, az EP választások előtt egy bohózattal járják az országot. Ján Oravec szerint  azért, mert maga az EU is gyakran egy kabaréra emlékeztet. A darabban rámutatnak az abszurd szabályozásokra, melyek szerintük néha nagyon megnehezíti az egyszerű emberek életét. A három szereplő Richard Sulík, Lucia Nicholsonová és Ján Oravec, az SaS listavezetői. Sulík szerepe szerint európai biztost alakít, aki az egyik oldalon szenvedélyesen harcol a villanykörték, a cukrozott gyümölcslevek ellen és a kisebb vécétartályok mellett, míg a másik oldalon milliókat hagy jóvá értelmetlen projektekre. Szlovákia 35 helységébe turnéznak a darabjukkal.

Részlet:

Csáky Pál a könyvektől az újságokig

Csáky Pál legendásan grafomán.

trollfosztás
„Kérjük, jelentkezzenek mindazok a helyek a világegyetemben, ahol Csáky Pál még nem tartott könyvbemutatót!” (Kép és szöveg: Trollfosztás)

Húsvét előtt a Pro Futuro Hungarica PT (melynek elnöke Csáky Pál) Húsvéti Újság néven kiadott egy gyakorlatilag „Csáky Pál Best of” magazint. Ebben a korábbi könyveiben, blogjaiban megjelent írásokkal a  különféle szakállas viccek váltják egymást, majd a végén három érv, amiért május 24-én választanunk kell menni. Mit mondhatnánk rá mást? Ez tényleg igazán egyedi, mással összetéveszthetetlen kampánymódszer.

húsveti ujsag
Húsvéti Újság, kiadta a Pro Futuro Hungarica polgári társulás.

Lipsiš, Lipšic, lejáratókampánnyal vajon meddig jutsz el?

A Nova másik oldaláról közelíti meg a problémát. Nem azt szeretné nekünk elmondani, hogy miért jobbak ők, hanem miért rosszak az eddigiek. A cervenanie.eu weboldalon különböző mémeket pakoltak fel az eddigi képviselőkön szórakozva, illetve egy szavazás is megtalálható a honlapon, ahol mindenki eldöntheti az adott politikusért ő mennyire szégyenkezik. Indoklás is található a képviselők fotói alatt, hogy  miért is kellene pirulnunk miattuk.  Jelenlegi állás szerint Mészáros Alajos például elég előkelő helyen szerepel a listán, megelőzi még a legendás Monika Flašíková Beňovát is. Mint írják: „Mit tett Európában Szlovákiért, arról még a világ nem hallott. Komolyan. Senki sem.“ Bauer Editről sincsenek sokkal jobb véleménnyel: „Még nem hallottak az ő kezdeményezéseiről? Hiszen tele van velük a sajtó! Csakhogy nem a mi médiánk, inkább a déli szomszédainkét köti le jobban.“ Lipšic számára élet-halál harc lehet a jó eredmény elérése, ennek ellenére a mindenkibe rúgjunk be politikával, a túlzottan másokra összpontosító lejáratókampánnyal lehet éppen az ellenkező hatást váltja ki, mint amilyet szeretne.

antikampan-NOVA-Eurovolby
Vladimír Maňka és a krumpli esete. Hasonló mémekkel és videókkal van tele Lipšicék antikampány oldala. A két abszolút kedvenc az oldalon Monika Flašíková Beňová és Vladimír Maňka, akikről a legtöbb karikatúra készült. (Kép: cervenanie.eu)

Csinos lányokkal minden eladható

Pláne, ha Szlovákia legsikeresebb sportolóinak az egyikéről van szó. Katarína Cibulková, az SDKÚ listáján a negyedik helyen induló politikusasszony saját lányát vette kölcsön a kampányhoz, hiszen Dominika Cibulková teniszcsillag sokak kedvence, vele nem lehet rossz lóra tenni. Érdekesség egyébként, hogy Bárdos Gyula a családot kihagyta a munkából, annak ellenére, hogy pont az elnökválasztási kampány hajrájában került lánya, Bárdos Judit filmje is a mozikba, és Judit óriási médiafigyelmet kapott. Ahány ház, annyi szokás.

cibulkova
Katarína és Dominika Cibulkova. Kép: Körkép.sk

És a zavarosban halászók

A TIP (Tvoríme inú politiku – Más politikát csinálunk) párt alig fél éve alakult, de billboardjaikkal és „független” regionális lapjukkal máris elárasztották az országot. Még az EP választások előtt ilyen kretív kis plakátokkal toborozták tagjaikat:

1655928_588429604581242_687724096_n
Te is lehetsz nagy állat az Európai Parlamentben.

A kampánynak meg is lett az eredménye, a párt igazán lukratív listát állítothatott össze. Rapperek és varázslók kéz a kézben.

10308757_629132987170769_6584360769511085122_n
Kép: Facebook/Troll DS

A végére pedig idetennénk az abszolút top sajtótájékoztatóról készült felvételt, amit az EP választások kapcsán láttunk. Az elkövetőa Modern Szlovákia Pártja (Strana Moderného Slovenska – SMS).

Milan Urbáni  pártvezér elsősorban hollófeketére festett sörényével és különleges kifejezési stílusával, kommunikációs kézségeivel ragadja meg a figyelmünk. 0.30 másodpercnél az is kiderül, hogy Jozef Golonka azért is megfelő listavezető, mert hiába az érdemei, eddig nem volt semmilyen tevékenysége megfelelően díjazva. Továbbá roppant vonzzó vonása, hogy hokiszakértő  (feltélezzük, hogy Anna Záborská esete óta ez különösen fontos kritérium a szlovák európai parlamenti képviselők kiválasztásánál).

Ha kibírjuk 3.40-ig, akkor azt is megtuhatjuk, hogy Ľubomír Luhový jelöltjük azért nem tudott eljutni a sajtótájékoztatóra, mert „vybuchol mu problém s komunikáciou a transportom dnes ráno“ – fejezi ki roppant frappánsan. Mi már csak a jelen levő újságírókon csodálkozunk, hogy ő belőlük nem robbant ki a nevetés.

A lista szabadon bővíthető.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!