A Gorilla-ügy kendőzetlenül megmutatta, miként gyarmatosítják oligarcháink az országot. 2011-ben brutális olvasmányt kaptunk a karácsonyfa alá arról, milyen országban élünk, és hogyan működnek nálunk  a dolgok. Már jó ideje.  Az utcákon kicsit forrongott hangulat, de végül a Gorilla legyőzte az emberek frusztrációját, jogos dühét is. Azóta tudjuk, hogy a  konkvisztádoraink mindig biztosra mennek. Amint a kiválasztott politikai vezér elfárad, vagy az elhasználódás jeleit mutatja, kihúzzák a következő utódot a kalapból. Robert Fico ideje a végéhez közeledik, így beindult a mozgás a politikai kulisszák mögött.

Fico és kisebb műholdjail vagy egy új, „jobbözép“ Ficoa következő két-három választási ciklusra? Ezt a két lehetőséget kínálják számunkra az aktuális közvélemény-kutatások.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Radoslav Procházka a 2010-es választások után merész döntést hozott. A nehezebb utat választva úgy döntött, a NOVA helyett saját projektbe kezd. Az idő őt igazolta. Becsülettel végiggürizte az időszakot, a köztársaságielnök-választásokon négyszáz ezer ember szimpátiáját szerezve meg. Ezzel  együtt olyan politikai hitelességre is szert tett, melyről az ellenzék további része csak álmodhat. Bizonyította politikai képességeit és megmutatta, hogy jóval többre képes annál, mint hogy Lipšic NOVA-jában legyen sorkatona.

Tehetségére és lendületére azonban mások is felfigyeltek. Egyesek az ország új reménységét, politikai vezetőjét látják benne, akibe érdemes fektetni. Mások gyűlölt politikai ellenfélnek tartják, akit kerüljön amibe kerül, tönkre kell tenni. Radoslav Procházka komoly dilemma előtt áll: el kell döntenie, hogy megmarad-e szabad politikusnak, vagy  a könnyebbik utat választja, és elfogadja a következő kiválasztott szerepét. Akit ugyan a tömeg ideig óráig imád majd, de a véleményformálók elismerését nem szerzi meg. Egyszer már bátor döntést hozott, melynek első gyümölcseit már láthatjuk.

„Fico hangja” olyan normát állított fel, mely hosszútávon  teszi tönkre Szlovákiát. Procházka valódi döntése nem arról szól, hogy bevállalja-e a cirkuszt a hazugságvizsgálattal. Pocházka döntése arra adhat majd választ számunkra, hogy maradunk-e reménytelenül a dzsungelben, ahol a gorillák uralkodnak.

Király Zsolt

 hirdetes_810x300  

Az írás szlovákul a .týždeň médiaiskolája által készített speciális, 32 oldalas újságban is megjelent.

Radoslav Procházkával készült korábbi interjúnk itt olvasható.

editorial

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!