Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke az oktatás és kultura területén értékelte Robert Fico harmadik kormányának első száz napját.

 

Oktatásügy

 

A Körkép.sk-nak küldött állásfoglalás szerint

 

 hirdetes_810x300  

„az oktatásügy területén  – egyelőre úgy tűnik – a helyzet nem sokat javul. A minisztérium élén álló Plavčan miniszter több botrányos gyanúsítás céltáblájává vált, az ellenzék szinte a kinevezése pillanatától jelezte a miniszteri posztra való alkalmatlanságát.”

 

Kiss Beáta rámutat, hogy megkérdőjelezték a Diákhitel Alapban való korábbi ténykedését, de nem úszta meg a professzori címe megszerzésének módját érő kritika nélkül sem. A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése – ISU rendre szervezi tüntetéseit, hisz a kormányprogramban foglaltak nem teljesítik azokat a követeléseket, amelyek a választások előtti országos sztrájk idején megfogalmazódtak. A legfőbb kritika a pedagógusok bérezésének kérdését érinti.

 

„Az elégedetlen pedagógusok rendszerszintű változásokat is követelnek, amire valóban van ígéret a kormányprogramban, de konkrét lépések még nem történtek.”

 

Iskolarendszer

 

Az MKP oktatásügyi alelnöke úgy látja,

 

„csak kicsi előrelépést sikerült elérnie a Most-Híd pártnak azzal, hogy a kisiskolákra, illetve a teljes szervezettségű magyar iskolákra kivételként nem vonatkoznak majd ezek a minimális létszámok. Továbbra is nagy kérdés a középiskolák ügye, hisz országszerte csökken a középiskolába iratkozók száma. Ennek a folyamatnak a nagy áldozatai épp a magyar középiskolák lehetnek.”

 

Az MKP előrelépésként értékeli a nemzetiségi osztály újraalakítását, ugyanakkor hozzáteszi, hogy nem tisztázott a nyilvánosság számára, hogy mekkora hatáskörrel bír majd, és kikkel dolgozik együtt az osztályvezető.

 

Kisebbségi kultúra

 

„A kultúra területén a legfontosabb tény, hogy elkezdődtek a kisebbségi kulturális alap létrejöttét segítő tárgyalások. Ugyanakkor a közvéleményt a közszolgálati médiumok koncessziós díjai foglalkoztatják. Ez ügyben az MKP már kifejezte álláspontját: számarányunk mértékében jelentősen több, napi 4 óra televíziós műsoridőre lenne jogunk,”

 

zárul a nyilatkozat.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: mkp.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!