Az előrehozott választásokról szóló népszavazás Szlovákia történetének második sikeres referenduma lenne – nyilatkozta ma Simon Zsolt frakción kívüli parlamenti képviselő. Simon aláírásgyűjtést tervez a referendum kezdeményezésére, erről először a tyzden.sk-nak adott interjújában beszélt.

 

„Tudva, hogy az emberek mennyire dühösek és csalódottak a márciusi választások miatt, úgy gondolom, nem akarják, hogy ilyen kormány legyen négy egész évig. A választók az urnákhoz járulnak, mert egy elég nagy részük nem akarja, hogy az országot szétlopják. Ha tehát referendum lesz, az – Szlovákia történetében másodszor – sikeres lesz”

Mondta Simon. Eddig az egyetlen sikeres népszavazás az EU csatlakozásról szólt.

 

A Most-Híd frakciójából kiváló politikus azt akarja megkérdezni petíciójában a választóktól, akarják-e, „hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői elfogadjanak egy, a Szlovákia hetedik választási időszakának lerövidítéséről szóló alkotmánytörvényt arról, hogy a parlamenti választásokra 2017-ben kerüljön sor”.

 

 hirdetes_810x300  

A szociológus szerint nem élne meg, de nem tartja feleslegesnek

 

Martin Slosiarik szociológus nem hiszi, hogy Simon referenduma az előrehozott választásokról sikeres lehetne, bár elképzelhetőnek tartja, hogy összegyűljön a népszavazás kiírásához szükséges 350 ezer aláírás.

 

„Nem tartom valószínűnek, hogy a referendumra eljönne 50 százalék plusz egy választó, de nem állítom, hogy a részvételi arány ne lenne kétszámjegyű. Az 50 százalékos küszöb azonban egy ilyen népszavazásnál, ami nem lenne egybekötve semmilyen jelentős választással, igencsak magas”

mondja a szakértő.

 

Slosiarik arra is felhívta a figyelmet, hogy a népesség egy jó részét nagyon nehéz mozgósítani. „A parlamenti választásokon megközelítőleg a választók 60 százaléka vesz részt. Belőlük kell leszámolni azokat, akik támogatják a kormányt és egyetértenek a jelenlegi helyzettel”.

 

Ennek ellenére a szociológus Simon szándékát nem tekinti feleslegesnek.

„A politikában is fontos a szimbolika. A miniszterek visszahívásánál is nyilvánvaló, hogyha elegendő szavazata van a koalíciónak, az ellenzék egész tevékenységét feleslegesnek tarthatjuk. Mégis tudjuk, hogy ez nem csak erről szól. Ez egyúttal felhívás a választók felé”.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!