Az amerikai elnökválasztás kissé elnyomta ugyan a Most-Híd hétvégi kongresszusáról szóló híreket, de a Donald Trump megválasztását kísérő hullámok lecsapódása után érdemes visszatérnünk a történésekhez. A figyelmes szemlélő ugyanis több érdekes üzenetet is felfedezhetett a nyilatkozatok sorai között.

 

Kontextus elemzés röviden.

 

1. Gondok a Most-Híd háza táján

 

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla értékelő beszédét figyelve láthattuk, mekkora gondok vannak a Most-Híd háza táján. A pártelnök ugyanis a széles nyilvánosság előtt kritizálta saját pártja vezetését, konkrétan hogy lusták és nem dolgoznak. Így, mint fogalmazott, nem tudják „eladni “ sem az „eredményeket“. Bugár ugyanakkor kínosan ügyel arra, hogy ha A-t mond, mondjon B-t is. A párt passzivitásán kabinetpolitizálással és a szakpolitika erősítésével javítana, ami helyes.

 

2. Ravasz vagy Érsek?

 

Látszólag ez volt a legizgalmasabb kérdés a kongresszus előtt. Legalábbis ami a megüresedett alelnöki poszt betöltését illeti. És bár Bugár utólag igyekezett bagatellizálni a dolgot, blöffölve, hogy Érsek neve reálisan fel sem merült a posztra, ennek ellenkezője az igaz. A közlekedésügyet formálisan vezető miniszter nagyonis szerette volna megszerezni azalelnöki helyet, de azt belső körök megpuccsolták.

 

Nem volt véletlen ugyanis, ahogy néhány nappal a közgyűlés előtt a párt udvari hírportálja videóban mutatott rá Érsek alkalmatlanságára. A formális tárcavezető ezen a felvételen a vasúti sorompók feleslegességéről hablatyol a vonatbalesetekkel súlyosan érintett csallóközi utakon.

 

A dunaszerdahelyi érdekeltségű Paraméter Világi Oszkár jóváhagyásával ki is ütötte Érseket az alelnöki székből. Ez volt ugyanis a valódi célja a kompromittáló videó közzétételének.

 

A bulvárportál egyébként, ha tulajdonosi körének érdekei úgy kívánják, nem először megy szembe a párt egyes képviselőivel. Emlékezzünk csak vissza az önkormányzati választások előtti írásokra, amikor a Nagy – Csicsay – Érsek hármas szétverte a Most-Híd helyi frakcióját, melynek vezetője történetesen Ravasz Ábel apja volt.

 

rigo_ravasz
Rigó Konrád (elöl) és Ravasz Ábel, a Most-Híd új felfedezettjei. Kép: Rigó Konrád fb-oldala

 

És bár Bugár inkább Érseket látta volna szívesebben az alelnöki székben, gyorsan felmérte ennek esélytelenségét, így előre menekülve végül egyedüli jelöltként Ravaszt javasolta. Akinek megválasztása politikai értelemben jó hír a párt számára. A Most-Híd jövője (ha van ilyen egyáltalán) ugyanis sokkal inkább a Ravasz Ábel – Rigó Konrád féle újhullámban rejlik, mint a fokozatosan közröhej tárgyává váló Érsek Árpád és az oligarcha érdekek.

 

3. Bugár kényszerpályán

 

Bugár kényszerpályáján egyre inkább elveszíti realitásérzékét. Ezt mutatják nyilatkozatai is, miszerint:

 

„Prioritásaink sosem érvényesültek még annyira és olyan mértékben, mint ebben a kormánykoalícióban.”

 

Vagy: „ez a kormány valósítja meg a legjobban a prioritásaikat az összes közül. Jobban, mint az 1. Dzurinda, a 2. Dzurinda, vagy Radičová kormánya.”

 

Szavait saját holdudvarán kívül szinte már senki sem veszi komolyan. Ezt bizonyítják az elemzők, publicisták, Miroslav Beblavý, vagy Csáky Pál reakciói is.

 

A Most-Híd kongresszusa arra is rávilágított, hogy a párt intellektuális értelemben, küzdőszellem, elszántság tekintetében kiégett és sokkal rosszabb kondícióban van, mint azt gondoltuk volna.

 

ersek
Érsek Árpád. Gál Gábor és Bugár Béla. Reprofotó: Parameter videó

 

Nem valószínű, hogy egyedül indulva bejutnának a parlamentbe

 

Látva felemás teljesítményüket és az elmúlt hónapok közvélemény-kutatási adatait, melyek a párt süllyedéséről számolnak be, és jelenleg alig 6,1 százalékon mérik őket, rámutatnak, hogy Bugár Béla vezetésével a Most-Híd egyáltalán nem biztos, hogy a következő választások után egyedül indulva bekerülne a parlamentbe.

 

Amit jó, ha szem előtt tartunk a közelgő magyar-magyar párbeszéd előtt.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!