Robert Fico nagyot bukott a harmadik kormányával illetve a Smerhez köthető rengetek botránnyal, de a többi koalíciós pártelnök sem örülhet. Bár Andrej Danko és Bugár Béla a két legszimpatikusabb pártelnök Szlovákiában, a Focus legújabb felmérése szerint még a megkérdezettek fele sem kedveli őket. Bugárt ráadásul jóval többen nem kedvelik, mint amennyien szimpatizálnak vele.

 

A felmérés szerint Andrej Dankot (SNS) a megkérdezettek 46 százaléka tartja szimpatikusnak, és 45 százalék egyáltalán nem szimpatizál vele. Bugár Béla (Most-Híd) esetében a szimpatizálók aránya 41 százalék, de több mint 52 százalékuk nem kedveli őt. Hogy a statisztika szerint ennek ellenére mégis ők a legnépszerűbbek, az a szlovák politika és az egyszerű választópolgárok tragédiája.

 

Bugár népszerűsége folyamatosan csökken

 

 hirdetes_810x300  

Miközben a Most-Híd pártpreferenciája a választások óta egyre gyengül, vagy legjobb esetben stagnál, Bugár népszerűsége is csökkent: ugyanez a felmérés júniusban azt mutatta, hogy a hidas pártelnököt a megkérdezettek 43,3 százaléka kedveli, 51,6 százaléka pedig egyáltalán nem. Decemberre érezhetően csökkent a kedvelők aránya, és nőtt a nem szimpatizálók köre.

 

A politikusok népszerűsége a Focus közvélemény-kutató júniusi felmérése szerint. Diagram a Focus adatai alapján Körkép.sk/KL
A politikusok népszerűsége a Focus közvélemény-kutató júniusi felmérése szerint. Diagram a Focus adatai alapján Körkép.sk/KL

 

Magyar-szlovák összeborulás? Nem egészen

 

A felmérés során az egyes pártok szavazóitól azt is megkérdezték, hogy favoritjukon kívül melyik pártelnökkel szimpatizálnak még? Az SNS-nél és Most-Hídnál derült fény a legérdekesebb és egyben a legellentmondóbb eredményre.

 

Az SNS szimpatizánsainak 54 százaléka Danko után leginkább Bugár Bélát kedveli. Az érzés nem teljesen kölcsönös, Danko a Most-Híd szimpatizánsainak mintegy 38 százalékával tudta megkedveltetni magát.

 

Martin Slosiarik szerint leginkább Bugár és Danko baráti viszonyával magyarázható kettejük (viszonylagos) népszerűsége a másik választói bázisánál.

 

Illemóra. Bugár figyelmeztetően kihúzza Danko zsebre dugott kezét a pozsonyi karácsonyi vásáron. Ha már egyszer közszereplők vagyunk…

 

Sokkal furcsább magyarázatot adott Grigorij Mesežnikov politológus arra, hogy valamivel több, mint minden harmadik Most-Hídra szavazó számára elfogadható az SNS elnöke.  Szerinte a Most-Híd választói azt értékelik, hogy Danko hajlandó volt egy magyar kisebbséget képviselő párttal koalícióra lépni.

 

Kiegészítésképp, Bugár Béla a választási kampány során többször hangoztatta, hogy a Most-Híd nem etnikai alapon politizál, hanem polgári pártként működik. Igaz az is azonban, hogy a szlovák politikum magyar érdekképviseletként tekint a Most-Híd „erőfeszítéseire” mondjuk az R7-es gyorsforgalmi út kapcsán. Bugár telekbizniszét tekintve mindenesetre ez sem túl meggyőző érv.

 

A politikusok népszerűsége a Focus közvélemény-kutató decemberi felmérése szerint. Diagram a Focus adatai alapján Körkép.sk/KL
A politikusok népszerűsége a Focus közvélemény-kutató decemberi felmérése szerint. Diagram a Focus adatai alapján Körkép.sk/KL

 

Fico nagyot bukott

 

A Smer óriási energiát és rengeteg pénzt ölt még decemberben is médiakampányba (óriásplakátoktól kezdve az internetes hirdetésekig), bár elmondásuk szerint nem készülnek előrehozott választásokra.

 

Robert Fico kormányfő június óta 3,4 százalékpontot veszített népszerűségéből, míg a vele nem szimpatizálók aránya 5 százalékponttal emelkedett. Népszerűsége alig magasabb, mint pártjáé, 33 százalék. A kormányfő látványos népszerűségvesztése azt jelzi, hogy képtelen kikeveredni a sorozatos botrányokból.

 

Körkép.sk/Sme.sk

 

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!