A SaS (Szabadság és Szolidaritás Pártja) és az OĽaNO-NOVA (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) ellenzéki képviselői az energiaárak körüli káosz miatt minden bizonnyal javaslatot adnak be Robert Fico miniszterelnök leváltására. 

 

Az ellenzék három feltételt szabott Ficonak

 

Jana Kiššová, az SaS képviselője a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a villany- és gázárak körül kialakult káosz miatt kerülhet erre sor. „Mindenről Robert Fico kormányfő tehet. Egy biznisz alapú nagy és piszkos játszma folyt itt” – vélekedett Kiššová.

 

 hirdetes_810x300  

Az OĽaNO – NOVA elnöke, Igor Matovič szerint az ellenzék javaslatot fog tenni a miniszterelnök leváltására, amennyiben az nem teljesíti három feltételüket.

 

„A mai napon az összes átvert ember nevében azt kérem Robert Fico miniszterelnöktől, hogy szerdáig (február 8-ig) menessze az energetikai társaságok igazgatótanácsaiban és felügyelőtanácsaiban ülő összes állami jelöltjét Nyugat-, Közép-, és Kelet-Szlovákiában (Andrej Danko jelöltjeivel egyetemben), illetve szintén február 8-ig menessze Peter Žiga (Smer-SD) gazdaságügyi minisztert is.

 

Harmadsorban pedig azt kérjük, hogy Robert Fico február 8-ig tegyen egyértelmű javaslatot, amely alapján megszűnik a káosz az energiaárak területén. Mégpedig úgy, hogy az emberek tudják, mennyit kell fizetniük, valamint azt is, mit kell tenniük a számlákkal”

 

– jelentette ki Matovič. Ezután hozzátette, hogy amennyiben Fico ignorálni fogja ezeket a feltételeket, úgy az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést hív össze, amelynek célja a miniszterelnök leváltása lesz.

 

Az ellenzék emellett azt követeli, hogy az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) élére olyan szakembert nevezzenek ki, akit az egész politikai spektrum elfogad.

 

Fico szerint nincs ok az energiaárak emelésére

 

Egész Szlovákia területén az energiaárakat a tavalyi, 2016-os év szintjére állítják vissza. Az Árszabályozási Hivatalnak (ÚRSO) pedig még ma egy új hirdetményt kell kidolgoznia az elektroenergetikáról, amelyet gyorsított eljárással meg kell jelentetnie a Törvénykönyvben.

 

Nincs okunk az energiaárak emelésére” – mondta Robert Fico kormányfő mai sajtótájékoztatóján Peter Žiga gazdaságügyi miniszterrel együtt, az Árszabályozási Hivatallal és az energetikai társaságokkal folytatott tárgyalásaik után.

 

Forrás: aktuality.sk/teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!