Februárban kerül a kormány elé a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény. A napokban ért véget a tárcaközi egyeztetés, a 195 beérkező módosító javaslatból 16 volt alapvető jellegű. Vitaanyag az új törvény kapcsán nemcsak az állami, hanem a civil szektorból is érkezett.

 

Tavasszal szavazhat róla a parlament

 

Rigó Konrád, kulturális államtitkár elmondása szerint már tavasszal a parlament elé viszik a kisebbségi kultúrák finanszírozását szabályozó törvényt. Ilyen feltételek mellett 2017. július elsejével feláll a Kisebbségi Kulturális Alap, 2018 januárjától pedig fogadni tudja a beérkező pályázatokat.

 

 hirdetes_810x300  

“Nem tagadom, a tárcaközi egyeztetésben több alkalommal meg kellett védenünk a törvényt, de most már biztos a 8 milliós keret és a kulturális önrendelkezés is. A 195 módosító javaslatból számos hozzászólást, jogtechnikai javaslatot beépítettünk a törvénybe. A 16 alapvető javaslatot egyenként kellett megvitatni az egyes tárcákkal, többek között a pénzügyminisztériummal is komoly tárgyalásokat folytattunk”

 

– tette hozzá az államtitkár.

 

Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára.

 

Több mint 4 millió euró a szlovákiai magyar kultúrára

 

A Kisebbségi Kulturális Alap költségvetése 8 millió euró, a szlovákiai magyar kultúrára több mint 4 millió eurót fordítanak. A döntéshozókat az egyes kisebbségek a kulturális szervezetek közgyűlésén, demokratikus úton választják meg. Az így megalakult testületek maguk döntenek a pályázati kiírások tartalmáról és céljairól. Minden kisebbség saját maga határozza meg prioritásait, a támogatás formáját, és ugyancsak maga dönt az egyes pályázatok sorsáról. A megválasztott testületek döntései kötelező érvényűek az intézmény igazgatója számára, nem bírálhatja ezeket felül.

 

Tavaly októberben, kinevezése után nem sokkal Rigó Konrád a Körképnek adott interjújában bővebben is beszélt a kulturális önrendelkezéssel kapcsolatos elképzeléseiről. Kérdésünkre válaszolva akkor úgy fogalmazott,

 

„a Kisebbségi Kulturális Alap kapcsán nem tartok attól, hogy a kulturális önrendelkezés szót használjam. Ez mindenképpen az egyik célja és a legfontosabb eleme a törvénynek.”

 

Körkép.sk

 

További ajánlott cikkek:

 

Rigó Konrád (Most-Híd) kulturális államtitkár a Körképnek: Célom a kulturális önrendelkezés

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!