Valószínűleg a nyolcadik alkalom sem lesz elég arra, hogy a parlament el tudja törölni a mečiari amnesztiákat, amelyek pontosan 19 év védik ifj. Michal Kováč elrablóit és Róbert Remiáš gyilkosait. 

 

Vladimír Mečiar akkori miniszterelnök 1998. március 3-án írta alá az amnesztiákat, pár órával azután, hogy átvette Michal Kováč távozó államfő jogköreit az elnöki palotában.

 

Kováč államfő halála után újra aktuális lett a téma, amellyel kapcsolatban film is készült,  a tegnap bemutatott Únos (Elrablás). Társadalmi nyomás ide vagy oda, a Smer és az SNS képviselői azonban továbbra sem szeretnék megszavazni az amnesztiák eltörlését célzó törvényt – a hónapban újra szavaznak róla.

 

 hirdetes_810x300  

Az említett kormánypártok az Alkotmánybíróság magyarázata nélkül nem akarják támogatni a javaslatot, beadványt azonban ők sem készítettek még.  „Az alkotmánybíróság egyszer már úgy döntött, hogy az amnesztiák eltörölhetetlenek. Nincs értelme újra magyarázatot kérni, ez inkább az SNS kívánsága volt.” – mondta Miroslav Číž Smeres képviselő. Az SNS-es Anton Hrnko szerint képviselőik többsége vagy tartózkodni fog, vagy nem szavazza meg a javaslatot.

 

A Smer és SNS képviselői nélkül négy szavazat fog hiányozni ahhoz, hogy alkotmányos többséggel elfogadják a javaslatot – ehhez 90 képviselő szavazata szükséges.

 

Az ellenzék reménykedik

 

Az ellenzéki OĽaNO képviselője, Ján Budaj 2016 végén javasolta újra az amnesztiák eltörlését. Decemberben a képviselők második olvasatba küldték a javaslatot a Most-Híd szavazatainak segítségével. A Smer és az SNS akkor tartózkodott.

 

Budaj egy hónappal ezelőtt elhalasztotta a javaslatot, hogy a kormánykoalíció meg tudja hallgatni az alkotmánybírók véleményét is, tovább azonban már nem vár. Az ülés előtt mindenesetre megpróbál tárgyalni majd az SNS és Smer képviselőivel.

 

A közvélemény megszabadulna az amnesztiáktól

 

Mečiar emlékétől a lakosság nagy része is szabadulna. A Focus ügynökség felmérése szerint 63 százalék támogatja, 20 pedig ellenzi az amnesztiák eltörlését. Érdekesség, hogy a Smer és SNS szavazói is inkább az előbbi álláspontot képviselik.

 

Az amnesztiák eltörlésére szólított fel 80 közszereplő és 26 jogász is. Állítják, hogy alkotmányos törvénnyel ez lehetséges. A Legfelsőbb Bíróság bírája, Dušan Čimo figyelmeztetett, hogy az Alkotmánybíróság már egyszer döntött, azonban akkor konkrét esetet vizsgált, amikor is Mikuláš Dzurinda megbízott köztársasági elnökként próbálta meg az amnesztiák eltörlését.

 

 

SME
borítókép: hnonline.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!