Andrej Kiska államfő harmadik országértékelő beszédét mondta el ma délután a parlamentben. A köztársasági elnök felszólalása elején ismét megnevezte azokat a dolgokat, amelyek fontosak az országnak és az embereknek.

 

Az államfő elmondta, hogy a gazdasági növekedés időszakában vagyunk, a vállalkozóknak pedig lehetőségük van arra, hogy új munkahelyeket teremtsenek. „A gazdaság növekedésének és a jobb adóbevételeknek köszönhetően Szlovákia ellenőrzése alatt tartja a közpénzeket.” – tette hozzá.

 

Szerinte tarthatatlan, hogy a politikai elit egyrészt megegyezzen abban, mik Szlovákia legnagyobb gyengeségei – oktatásügy, egészségügy, a régiók életszínvonala, a kiközösített roma közösségek, a lakosság elöregedése, az ország innovációs potenciálja – ugyanakkor a legláthatóbb, leghangosabb közvita más dolgokról szól.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő emlékeztetett arra, hogy 12 hónap alatt a lakosság semmilyen jelzést nem kapott arra, hogy a felelős politikusok keresnék a kiutat a csapdából, ahova az országot vezették, miközben a korrupcióellenes harc személykedéssé fajult és megbénítja az országot. Felszólította a  politikusokat, hogy ne bagatellizálják a fiatalok erőfeszítéseit, a korrupcióellenes tüntetéseket, és ne járassák le a fiatalokat.

 

Kiska beszédében méltatta a mečiari amnesztiák eltörlését, de beszélt az extrémizmus veszélyeiről is. Szerinte a választókat vonzóbb ajánlattal kell megszólítani. Mint elmondta, a romák ma kirekesztettek az ország sikereiből és képtelenek vagyunk megérteni, hogy ha a romák nem boldogulnak, akkor hosszútávon Szlovákia sem fog.

 

Körkép.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!