Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását nemcsak a hazai, de a nemzetközi újságíró szervezetek, valamint a vezető politikusok és több európai intézmény is elutasította. Az ĽSNS-t (Mi Szlovákiánk Néppárt) kivéve.

 

Szinte az összes ellenzéki politikus a koalíciós pártokkal egyetemben világosan elutasította a Nagymácsédon elkövetett kettős gyilkosságot.

 

A Kotleba-féle ĽSNS pozsonyi bázisa mindeközben a Facebook-oldalán hidegvérrel és cinizmussal reagált Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolására.

 

 hirdetes_810x300  

Arra a kérdésére, hogy a két fiatal meggyilkolásával kapcsolatban eddig miért nem nyilatkoztak, a „Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Bratislavský kraj“ Facebook-oldal működtetője a következőket írta:

 

„Lényegében egy nemzetközi bűnözőt öltek meg, aki olyan személyes adatokba, e-mailekbe és személyes bankszámlákba túrt bele, amelyek törvény által védettek. (…)  Az összes újságíró egy felbérelt zsoldos, aki imperialista kiadókban dolgozik. Ezek a kiadók pedig azoknak az imperialista kenyéradóknak az érdekeit szolgálják, akiknek a tulajdonában állnak. A tulajdonosok pedig az ellenségek megszégyenítésére használják őket. (…)”

 

 

Az esetre Ján Benčík blogger hívta fel a figyelmet, ám azután, hogy az ĽSNS álláspontja terjedni kezdett az interneten, a bejegyzést törölték az oldalukról.

 

Ezután Milan Uhrík ĽSNS-es képviselő még a késő esti órákban gyorsan kijelentette, hogy az elkövetett gyilkosság megbocsáthatatlan bűnnek számít. „Egy újságíró és egy egyszerű ember esetében is“ – hangsúlyozta a közösségi oldalán.

 

Uhrík: Ez nem a hivatalos álláspontunk

 

Milan Uhrík a cikk megjelentetése után azzal a kéréssel fordult a szerkesztőségéhez, hogy töröljék az írást. Uhrík azt állítja, hogy nem a párt hivatalos álláspontjáról van szó.

 

A Pozsonyi kerület oldala nem áll az ellenőrzésünk alatt, és hozzáférésünk sincs hozzá“ – mondta.

 

Uhrík szerint a gyilkosságot a párt elnöke, Marian Kotleba is elítélte az ĽSNS hétfői besztercebányai tiltakozása során.

 

DenníkN/Aktuality.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!