Nyitókép forrása: Körkép.sk/kzs

 

Az MKP ma délutáni sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta azokat a feltételeket, amelyeket az összefogásról szóló tárgyalásokon a Most-Híd és az MKP tett le az asztalra. Menyhárt József, az MKP elnöke elmondta, hogy pártja mindent meg fog tenni, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

 

Egyúttal sajnálatát fejezte ki, amiért nem született megállapodás a Most-Híddal. Azt is hozzátette, pártja azért ragaszkodott a választási lista helyeinek 50-50 százalékos megosztásához, hogy a magyar civil szférának is helyet tudjanak azon adni. Egyébként ugyanezt az 50-50-es arányt nevezte meg a Most-Híd a megegyezés kudarcának okául.

 

Ha hinni lehet az MKP vezetésének, akkor „jelöltállító konferenciák sora” következik, és kivétel nélkül mindenkit partnernek tekintenek, aki

 hirdetes_810x300  

 

hajlandó az együttes magyar közgondolkodásban rész venni, a civil szférától a volt politikusokig mindenkivel.

 

Most-Hidas feltételek

 

Bár a szlovákiai magyar sajtó elsősorban a listák elosztását nevezi meg ütközőpontként a két párt között, a feltételek nyilvánosságra hozásából az is kiderül, hogy más problémás pontok is voltak.

 

A Most-Híd a listás helyek 70:30 százalékos elosztását, és ennek megfelelően a kampányköltségek szintén 70:30-as elosztását javasolta. Nem tudhatjuk, milyen erőforrásai vannak az MKP-nak, ám feltételezhető, hogy a Most-Híd-nál szerényebbek a lehetőségei. Vagyis, ha végül az MKP által javasolt 50:50 százalékos megoszlás érvényesül, a kampányköltségek „arányban tartása” csökkenthették volna a kampányra költhető pénzmennyiséget. Erről azonban egyik párt képviselője sem tett említést, így nem ez lehetett a döntő szempont. Inkább beigazolódtak azok a gyanúk, hogy a vegyespárt eleve csak az alkalmat kereste a megállapodásból való kilépésre.

 

A koalíció megbízottját a Most-Híd választja meg – valahogy így szólt a vegyespárt egy másik, sorban az ötödik javaslata. Ez szintén egy olyan kitétel, amely erősen a Most-Híd javára billentette volna a mérleget a koalíció prezentálásában.

 

Ezen túlmenően a 10. pont egyenesen azt mondja ki, hogy parlamentbe jutás esetén a frakció vezetőjét szintén a Most-Híd jelöli.

 

MKP-s feltételek és a töréspontok

 

Ezek voltak azok a feltételek, amelyek leginkább eltértek az MKP elképzelésétől. Az MKP egy most-hidas megbízott helyett a megbízott sorsolással való eldöntését javasolta, illetve egy közös kampánystábot. További különbség, hogy az MKP külön kiemelte, hogy csak a pártelnökök jóváhagyásával lehet csak levenni valakit a közös listáról.

 

Az is szerepel az MKP pontjai között, hogy a lista megosztása amolyan cipzár-elv alapján történne. Ha a koalíció neve Híd-MKP lett volna, akkor az MKP-nak a páratlan sorszámú helyek jutottak volna (értelemszerűn így a listavezető is). Ha a név MKP-Híd, akkor a Most-Híd kezdhetett volna a páratlan helyeken.

 

Csak az MKP hivatalos javaslata tartalmazta azt, hogy a pártelnökök ne vezessék a közös listát.

 

További nagy különbség, hogy a parlamentbejutás esetén a frakció vezetőjét a frakció tagjai választhatták volna ki (nem pedig a Most-Híd, ahogy Bugárék javasolták).

 

A főbb különbségek után érdemes felidézni azt is, hogy Őry Péter és Ravasz Ábel legutóbbi közös sajtótájékoztatója szerint az MKP 19 pontból álló feltételrendszeréből 16 pontot elfogadtak. A fennmaradó három a lista (és ebből kifolyólag a kampányköltségek) elosztásával és a pártelnökök szerepével volt kapcsolatos.

 


 

Az MKP által a Most-Hídnak prezentált 19 pont – forrás: mkp.sk

 

A HÍD és az MKP koalíciós indulásának javaslatai

  1. A két párt tagjai közti arány a koalíciós listán 50–50%!

  2. A közös kampány finanszírozása szintén 50–50% arányban oszlik meg.

  3. Közös kampánystáb.

  4. A közös kampányban csak az egyéni kampány megengedett, csoportos nem; kivételt a kampánystáb engedélyezhet.

  5. A listán lévők elfogadják a két párt értékrendbeli különbségeit.

  6. A koalíciós listán található jelöltek egymás ellen nem kampányolhatnak!

  7. Jelöltet a listáról csak a két párt elnökének közös döntésével lehet levenni.

  8. A felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a médiakampány csak a koalíció érdekében valósuljon meg.

  9. Minden jelölt a kampányban kötelezően használja a két párt logóját.

  10. A két párt cipzár-elv (fésű szabály) alapján alakítja ki a választási listát (az egyik párt a páros, a másik a páratlan jelölteket adja).

  11. A koalíció megnevezése:a) HÍD–MKP¬: ebben az esetben a páratlan sorszámú jelölteket az MKP adja; b) MKP¬–HÍD¬: ebben az esetben a páratlan sorszámú jelölteket a HÍD adja.

  12. A listát nem vezeti pártelnök.

  13. A parlamentbe bejutó képviselők közös frakciót hoznak létre – elnökét a frakció tagjai választják.

  14. A két párt a saját kvótájából felajánlhat más jelölteknek helyet.

  15. Mindkét párt maradéktalanul elfogadja és tiszteletben tartja a másik párt saját kvótán belüli jelöléseit.

  16. Közös választási programpontok kidolgozása, melyet a jelöltek maradéktalanul elfogadnak.

  17. Az esetleges kormánykoalícióban való részvételről a két párt konszenzussal dönt.

  18. A megbízott személyét sorsolással döntjük el.

  19. A koalíciós listán más nemzetiségű (kisebbségi vagy szlovák) jelöltek is lehetnek, ezek arányát nem maximalizálják a felek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.