Nyitókép forrása: 

 

Folytatódik a Za ľudí agóniája. A kettészakadás szélén táncoló párt belviszályába ma már Andrej Kiskát, a Za ľudí alapítóját, egykori szlovák köztársasági elnököt is belerángatták. A pozsonyi, zsolnai és nagyszombati kerületi szervezetek tőle várnak ráhatást a két szemben álló félre.

 

Azután, hogy a héten három kerületi szervezet úgy határozott – vitatott körülmények között – hogy közgyűlést kezdeményeznek egy új pártelnök megválasztása érdekében. A háttérben a párt liberális és konzervatívabb szárnya közti ellentétet kell sejteni.

 

A Za ľudí elnöksége szerda este ülésezett, döntésre azonban nem jutottak. Ma folytatják a vitát. A párt liberális része Mária Kolíkovát akarja pártelnöknek, a másik része maradna Veronika Remišová jelenlegi pártvezér mellett. És vannak olyanok is, akik egyikükkel sincs megelégedve. A nagyszombati kerületi pártszervezet levélben kérte fel Andrej Kiskát, hogy avatkozzon be és „stabilizálja a helyzetet” a pártban, illetve oldja meg az alapszabály hiányosságait. Kiska a 2020-as választások várttól jóval gyengébb eredménye után egészségügyi problémáira hivatkozva kivonult a politikából és lemondott a párt vezetéséről.

 

 hirdetes_810x300  
A legkisebb is számít – rajta múlhat a koalíciós többség

 

Mária Kolíková, aki egyébként Robert Fico harmadik kormánya idején igazságügyi államtitkárként dolgozott a minisztériumban, már a márciusi kormányválság idején is látványosan igyekezett kiszorítani Remišovát a sajtótájékoztatókon. Szövetségeseket is talált, például Juraj Šeliga személyében, aki akkor még a helyettes házelnök volt. Šeliga volt a Kuciak-gyilkosság utáni tömegtüntetések egyik főszervezője. Egészen addig, míg Andrej Kiska akkori államfő „kérésére” le nem állította a megmozdulásokat. (Nem volt nehéz összerakni a képet: Kiskáról már akkor azt suttogták, hogy nagypolitikai karrierbe kezdene, de pártot alapítani csak a mandátuma lejárat (2019) után tudott volna. Ráadásul, 2018 első felében az ellenzéki erők többsége jobboldali volt, a Spolu és a Progresívne Slovensko még nem is létezett.)

 

Kolíkováék kvázi szövetségre léptek az SaS-szel, és együtt támadták saját kormányukat és az OĽANO-t. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a liberálisok a kormány bukását akarták kieszközölni, hogy Čaputová államfő megbízotti kormányt nevezzen ki, élén Mária Kolíkovával.

 

Csakhogy Veronika Remišová a jelenlegi koalíció megtartása mellett foglalt állást, és végül a kormány egyben maradt. A kormányválság a Matovič-Heger helycserével ért véget, de a feszültség láthatóan megmaradt. Az SaS továbbra is minden megtesz, hogy ellehetetlenítse az OĽANO-t és az egész kormány munkáját. Egy újabb kormányválság kirobbanása továbbra is valószínű forgatókönyv.

 

Nem túlzás azt a lehetőséget is figyelembe venni, hogy a mostani Za ľudí-s belharc hátterében az áll, hogy dűlőre igyék a párt irányultságát. Ha a liberálisok győznek, a legközelebbi kormányválság alkalmával Remišová nem ellensúlyozhatja Sulík és Kolíková támadásait. Az sem kizárt, hogy maga a párt szétesése is buktathatja a koalíciót, amennyiben az SaS ismét ellenzékiként lép fel, ezúttal a Heger-kormány ellen. Az OĽANO-nak és az Sme rodinának csak igen nagy szerencsével sikerülne biztosítania a többséget a liberálissá vedlő Za ľudíból kiváló konzervatív képviselő segítségével.

 

Remišová kompromisszumos javaslata

 

Remišová továbbra is igyekszik egyben tartani a pártját, koalíciós potenciálja és pozíciója ugyanis kizárólag a Za ľudí létezésétől függ. Csütörtökön a Facebookon azt írta, hogy az esetleges rendkívüli közgyűlésen olyan közös jelöltet állítsanak (a Kolíková-csoport és a többiek), aki egyszerre képes megszólítani a liberális és a konzervatív választót. A javaslatnak akkor lenne értelme, ha Kolíkováék a párt jelenlegi centrista irányultságát akarnák fenntartani, ám nagyon úgy néz ki, hogy nem ez a céljuk.

 

 

A párt alapszabálya egyébként nem könnyíti meg Kolíkováék dolgát. Nem véletlenül igyekezték elcsalni a pozsonyi kerületi elnökség ülésén zajló szavazást azzal, hogy először nem hívták meg a nem-liberális tagokat, majd nem számolták be a szavazatukat, mikor azok meglepetésszerűen mégis megjelentek.

 

A Za ľudí alapszabálya szerint rendkívüli közgyűlést legalább öt kerületi szervezet kezdeményezhet. Eddig három kerület döntött Kolíková akarata javára, az eperjesi, kassai és nyitrai kerületi szervezet. Az eperjesi élén az a Vladimír Ledecký áll, aki nemrég hagyta ott a Remišová által vezetett beruházási minisztériumot, hivatalosan  szakmai nézeteltérések miatt.

 

A zsolnai szervezet élén Juraj Šeliga áll, ennek ellenére – bár rendkívül kicsi szavazatkülönbséggel de – elutasították a rendkívüli közgyűlés összehívását. Csakhogy rögtön utána felhatalmazták Šeligát a közgyűlés feltételeinek tárgyalására.

 

A pozsonyi „elcsalt” szavazást valószínűleg megismétlik, így elvileg van esély az öt szervezet jóváhagyásának megszerzésére.

 

Az Aktuality.sk szerint a kulisszák mögött arról beszélnek, hogy ha Kolíková nem nyeri el a pártelnöki széket, akkor ő és a párt egész liberális pártja távozik a Za ľudíból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!