Nyitókép forrása: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

A parlamenten kívül KDH kedden bejelentette, hogy elkészült választási törvénytervezetük, amellyel egy helyett nyolcra növelnék a szlovákiai választókörzetek számát. A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom szerint a régiók folytonos megkerülése a mindenkori kormányok által, és az oligarchák igyekezete, hogy befolyásolják a politikusokat, aktuálissá tette a választási törvény gyökeres megváltoztatását.

 

A Postoj.sk közlése szerint a Szlovákiai Falvak és Városok Társulása (vagy annak egy része) üdvözli a kezdeményezést. A KDH ugyanakkor azt is jelezte, hogy keresik a partnereket a törvény megváltoztatásához.

 

„Szlovákia nem csak Pozsonyból áll. A tény, hogy a törvényhozás képviselőinek harmada fővárosi, csak súlyosbítja azt a szomorú jelenséget, hogy a politikai elitek teljesen elszakadtak a régiókban élők realitásától. Ha a parlament  nem ismeri a polgárok igényeit Szlovákia-szerte, nem képes képviselni az érdekeiket. Ezt sürgősen meg kell változtatni”

 

fogalmazott MIlan Majerský, a KDH elnöke. A KDH szerint a Mečiar idejében ránk maradt választási rendszer nem csak nem látja el az emberek képviseletének feladatát, de az oligarchák kezére játszik.

 hirdetes_810x300  

 

A KDH ugyanakkor úgy véli, hogy a nyolc választási körzettel „mindenki számára egyenlő esélyeket” biztosítanának. Hangsúlyozták, hogy a régiók igényeinek figyelmen kívül hagyására jó példa a korházreform és az igazságügyi reform is.

 

A jelenlegi választási rendszer megváltoztatása nem először merül fel, és jelenleg szerepel a kormányprogramban is, bár nagyon kevés szót ejtenek róla. A kormányprogram ugyanis kizárólag a választási körzetek számának megváltoztatását írja elő (lényegében a KDH javaslata is csak erre szorítkozik). A tavaly augusztusi állás szerint a Za ľudí a 3+1 (Kelet, Közép, Nyugat, Pozsony) körzetelosztást szorgalmazza, az OĽANO nyolc választási körzetet akar. Az SaS és a Sme rodina kivételesen ebben a kérdésben egyetértenek, és megtartanák az egy választási körzetet.

 

A magyar közösség számára a Za ľudí javaslata annyiból veszélyesebb, hogy az nemcsak a választási körzetek számát emelné meg, hanem előírná, hogy minden pártnak minden körzetben kell jelölteket állítania. Itt persze minden attól függ, hogyan húzzák meg körzetek határait. A nyolckörzetes megoldás is ugyanezt a csapdát rejti magában. Adja magát, hogy a megyei elosztást kövessék a körzetek határai. A megyehatárokat azonban szintén szándékosan úgy alkották meg a kétezres évek elején, hogy azok garantálják a magyar választók alulreprezentáltságát.

 

További részletek:

 

Nincs egyetértés a kormánypártok között a választási rendszer megváltoztatását illetően

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!