Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Veronika Remišová, a Za ľudí pártelnök, miniszterelnök-helyettes és a beruházási miniszter kemény kritikával illette Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter Büntetőtörvénykönyvre vonatkozó módosító csomagját, amely többek között bizonyos körülmények között börtönbüntetéssel sújtaná a szándékos álhírterjesztést. Remišová kommunista diktatúrát, igazságminisztériumot és őrültséget emleget.

 

Megbüntetni valakit a véleményéért, még ha az az adott pillanatban nem is igaz, a kommunista diktatúrát idézi – írta Remišová a facebookon.

 

„Abban össztársadalmi egyetértés van és természetes erkölcsi törvénynek minősül, hogy nem hiteles, szó szerint hazug információkat nem szabadna terjeszteni. De ezért valakit börtönbüntetésre ítélni nagyon veszélyes ötlet, amely fenyegeti a szólásszabadságot és a demokrácia alappilléreit”

 

írta Remišová, akit egyébként joggal vádolnának elfogultsággal Kolíková irányába. Az igazságügyi miniszter néhány hónappal ezelőtt eszközölt ki pártszakadást, hogy híveivel az SaS-hez igazoljon. A Za ľudí párton belüli krízise majdnem kormányválságba torkollt, mert az SaS-nek hirtelen 19 képviselője lett, amivel a második legerősebb kormánypárttá lépett elő, a Za ľudínak pedig alig pár képviselője maradt, így még frakciót sem tudott alakítani. Az új helyzet miatt egy ideig nagyon úgy tűnt, hogy megnyitják a koalíciós szerződést, és az új erőviszonyok alapján átírják.

 hirdetes_810x300  

 

Ettől függetlenül azonban Remišová érvei figyelemreméltók. Többek között azért is, mert némileg elvonatkoztatva párhuzamot vonhatunk Kolíková hoax-törvénye és az EU jogállamisági mechanizmusa között: mindkettőt a nem szolgalelkűek megregulázására lehet felhasználni.

 

Remišová azt firtatja, hogy a módosítás a gyakorlatban hogyan garantálja a tisztességes bizonyítási eljárást, és mi lesz az olyan megfoghatatlan és nem definiált fogalmakkal, mint a „súlyos nyugtalanság veszélye” vagy az „össztársadalmi jelentőségű jelentős kérdések”.

 

„Ki fogja eldönteni, hogy mit jelent majd a nyilvánvalóan hamis információ? És melyik adott időben? Lesz egy új igazság- és egy igazságügyi minisztérium? Például ott van az egészség területe, a járvány folyamán a tudományos ismeretek is folyamatosan fejlődtek. Az ami tegnap még igaz volt, ma már nem feltétlenül, hiszen a tudomány is halad előre”

 

írta a miniszter. Szerinte a törvényjavaslat ebben a formájában a kommunista törvényalkotást idézi, amely lehetővé tette ideológiai alapon bevádolni bárkit bármivel.

 

„A miniszter szándéka jó volt, a jogi kivitelezés viszont katasztrofális”

 

közölte.

 

 

Akár tíz éves börtönbüntetés

 

Kolíková javaslata alapján teljesülnek a „súlyos nyugtalanság veszélyének” és az „egészség és/vagy életveszélynek” a feltételei, akkor „a lakosságok befolyásoló, össztársadalmi jelentőségű jelentős kérdések” kapcsán szándékosan terjesztett álhírért egy vádlott 1 éves börtönbüntetést kaphat.

 

De vannak súlyosbító körülmények, például szükségállapot idején követi el tettét, vagy szavai miatt valaki olyan döntést hoz, ami halálhoz vezet, akkor akár 10 éves szabadságvesztésre is ítélhető.

 

A dolog érdekessége, hogy miközben hoax-ügyben Kolíková szigorítana, drogkérdésben épp ellenkezőleg, enyhítené a büntetéseket. További részletek korábbi cikkünkben.

 

Kolíková javaslata a bűncselekmények közé sorolná az álhírterjesztést

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!