Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Bár Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai, teljes olajembargóról szóló bejelentésében nem tért ki rá, mi lesz a magyar és szlovák felmentés sorsa, egy névtelenséget kérő bizottsági forrás a Reutersnek azt nyilatkozta, 2023 év végéig kapna haladékot Magyarország és Szlovákia a teljes olajembargó bevezetésére.

 

A von der Leyen által vázolt verzió szerint az EU tagállamai hat hónapon   belül teljesen leválnának az orosz nyersolajról, az év végére pedig minden (nyers és finomított) kőolajról.

 

A nyugati sajtóban hétfőn megjelent kiszivárogtatások szerint Szlovákia és Magyarország időleges mentességet kapna ezek érvényesítése alól, mivel az előbbi 100, az utóbbi 65 százalékban függ az orosz kőolajtól.

 

 hirdetes_810x300  

A Reuters úgy tudja, hogy a kivételezés azért történik, hogy Brüsszel elkerülje a tagállami vétót, és ezért 2023 év végéig haladékot adna e két országnak. Azt nem tudni, hogy a mentesség a finomított kőolajtermékekre is vonatkozik-e.

 

A miheztartás végett azért megjegyezzük, hogy a 2023 év végéig tartó haladék aligha elegendő a finomítók technológiájának átállítására. A korábbi hírek szerint a másfajta kőolajra való technológiai átálláshoz legalább 2, de akár 4 évre is szükség lehet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.