Nyitókép forrás: SITA/Diana Černáková

 

A Heger-kormány megbuktatásának estéjére időzítette a JOJ televízió a legújabb AKO-felmérés közzétételét. Nagy meglepetések nincsenek a sorrendben, ám a potenciális mandátumszámok részben magyarázzák egy-egy párt taktikáját. A Szövetség-Aliancia az AKO-tól alig több mint 3 százalékot kapott.

 

Ha most lennének a válsztások, azt az AKO szerint továbbra is a HLAS nyerné meg, mögötte a Smer, majd a progresszív PS következne. Negyedikként a lecsúszóban lévő SaS jutna a törvényhozásba, majd az OĽANO és a Sme rodina. Őket követi a Republika, végül a KDH van soron. Parlamenten kívülre kerülne az SNS, a Szövetség-Aliancia, a Za ľudí – amelynek sorsa megpecsételődni látszik – és az ĽSNS is. A Magyar Fórum továbbra sem tört ki az irreleváns sávból.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, jóval bonyolultabb a helyzet.

 hirdetes_810x300  

 

  • A liberális sajtó közreműködésével építgetett HLAS–SaS–PS koalíciónak alig 73 mandátuma lenne.
  • Stabil hármas koalíciót a Smer kizárólag a HLAS-szal tudna tető alá hozni, kényelmes többsége is csak akkor lenne, ha az SaS-t vennék fel harmadik szövetségesnek (80 mandátum), a Sme rodinával csak szűk 76 mandátumra futná.
  • Jobboldali kormányra nincs kilátás.
  • Négyes koalíciókból több is lehetséges, például: HLAS–PS–SaS–KDH vagy  HLAS–Smer–Sme rodina–SaS.

 

A fenti variácóknak túl nagy hitele nincs. A felmérést még a Heger-kormány megbuktatása előtt készítették, a történtek fényében borítékolhatóan átalakulnak az erőviszonyok.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!