Nyitókép: NATO Allied Air Command

 

A MiG-29-es vadászrepülőgépek lehetséges átadása a szövetségesek kollektív döntésének részét kell, hogy képezze – közölte a Hlas-SD párt Eduard Heger (OĽaNO) megbízott miniszterelnök és Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter pénteki sajtótájékoztatójára reagálva.

 

A Hlas-SD azt követeli, hogy a Szlovák Köztársaság Ukrajnának nyújtott bármely katonai segítsége két alapvető feltételnek feleljen meg: nem veszélyeztetheti Szlovákia védelmi képességét, és a segítségnek a NATO és az Európai Unió szintjén hozott kollektív döntés részét kell, hogy képezze. Ez vonatkozik a MiG-29 vadászgépek átadására is.

 

„Eduard Hegernek és Naď miniszternek tudomásul kell vennie, hogy a napokban Lengyelország is felvetett egy ilyen kérést a MiG-ek átadásával kapcsolatban”

 

– mondta Martin Dorčák, a Hlas-SD párt sajtóosztályától.

 hirdetes_810x300  

 

Morawiecki: Az Ukrajnának szánt vadászgépekről szóló döntést a NATO-nak kell meghoznia

Egyúttal hozzátette, hogy a Hlas-SD az ukrajnai katonai konfliktus kezdete óta hangsúlyozta, hogy közvetlen szomszédunknak joga van megvédeni magát az orosz invázióval szemben, beleértve a külföldi katonai segélyt is, ami ebben az esetben teljesen megfelel az ENSZ Alapokmányának.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 9-én, csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson hivatalosan is felkérte Eduard Heger (OĽaNO) megbízott szlovák miniszterelnököt, hogy szállítson MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnába. A megbízott miniszterelnök azt mondta, hogy „Szlovákia mindent megtesz, hogy eleget tegyen ennek a kérésnek”. Heger a pénteki sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy ezek a vadászgépek le vannak szerelve, így nem tudjuk használni őket. Hónapok óta földelve vannak, Szlovákiában nincs hozzájuk alkatrész, és orosz technikusok javították, akikkel Szlovákia már nem akar együttműködni.

 

Durvul a kampány, rezeg a léc a MiG-29-esek alatt – Heger és Naď nekiesett Ficonak

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.