Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A Hlas-SD vagy háborúba akarja lökni a NATO-t Oroszországgal, vagy szakmailag és geopolitikailag annyira elveszettek a pártban, hogy egyértelmű álláspont helyett bármit nyilvánosságra hoznak, még az abszolút és veszélyes hülyeséget is – írta szombaton a közösségi oldalon Jaroslav Naď (OĽaNO) ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter a Hlas-SD párt azon álláspontjára reagálva, amelyben az áll, hogy a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának adományozása a szövetségesek kollektív döntése kell, hogy legyen.

 

Naď szerint elképzelhető, hogy a Hlas-SD alibista módon el akarja elkerülni azt az egyértelmű álláspontot, miszerint nem akarnak segíteni Ukrajnának, és „ők is azon kínos bábok közé tartoznak, akik gazdájuk és kenyéradójuk, Putyin előtt térdelnek”. A védelmi tárca vezetője azt mondta, hogy „nagy meglepetéssel, sőt, rémülettel olvasta végig a Hlas álláspontját”.

 

Szerinte a Hlas-SD és elnöke, Peter Pellegrini nem alternatíva az új kormányban. „A korrupciós ügyek mellett a felelőtlen ruszofil külpolitikájuk is diszkvalifikálja őket” – tette hozzá Naď.

 hirdetes_810x300  

 

A MiG-29-esek átadása

 

A Hlas-SD azt követeli, hogy a Szlovák Köztársaság Ukrajnának nyújtott bármely katonai segítsége két alapvető feltételnek feleljen meg: Szlovákia védelmi képességét nem szabad veszélyeztetni, és a segítségnek a NATO és az Európai Unió szintjén hozott kollektív döntésnek a részét kell képeznie. Ez vonatkozik a MiG-29 vadászrepülőgépek átadására is.

 

Hlas-SD: A MiG-29-esek átadása a szövetségesek kollektív döntésének részét kell, hogy képezze

 

Egyúttal felszólította Eduard Heger (OĽaNO) ideiglenesen kinevezett miniszterelnököt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a hazardírozós politikávájával, mert saját polgárai biztonságáról van szó. A párt szerint Heger nyilvános megnyilvánulásai a MiG 29-es vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításával kapcsolatban egy elkeseredett politikusra emlékeztetnek, aki saját hazai kudarcait próbálja elfedni azzal, hogy áltörténetet ír külföldön.

 

 „Egy ilyen megváltó politika közelebb viszi Szlovákiát a háborús konfliktushoz, és veszélyezteti a Szlovák Köztársaság polgárait” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke.

 

Heger megvárja az alkotmányjogászok véleményét

 

Eduard Heger szombaton az RTVS Szombati dialógusok című műsorában azt mondta, megvárja az alkotmányjogászok hivatalos véleményét a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról, amely alapján továbblép. Az alkotmányjogászoknak felül kell vizsgálniuk, hogy a kormánynak van-e hatásköre egy ilyen lépés megtételére vagy sem.

 

Hegerék nagyon akarják a MiG-ek átadását, egyelőre nem fordulnak Alkotmánybírósághoz

 

Szerinte az a döntés, hogy Ukrajnának katonai segítséget nyújtanak, az egyes országok autonóm döntése, és nem a szövetségesek kollektív döntése a NATO-n belül.

 

Hangsúlyozta, hogy a MiG-29-es vadászrepülőgépek esetleges szállítása Ukrajnába semmilyen módon nem veszélyezteti Szlovákia védelmi képességeit, mert ezeket a harci gépeket hónapok óta leszerelték, Szlovákiának pedig nincs hozzájuk pótalkatrésze.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.