Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Robert Fico azért olyan vehemens a régi orosz MiG-29-es vadászgépek ügyében, mert azok szeptember óta nem repülnek, és újbóli felhasználásuk csak Oroszországból származó alkatrészekkel lehetséges, amelyekért Szlovákia éveken át több tízmillió eurót fizetett a Smer-SD üzleti partnerének – jelentette ki Veronika Remišová, a Za ľudí párt elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

 

 „A Smer-SD mindenből üzletet tud csinálni, legyen szó betonfelületekre adott agrotámogatásáról vagy informatikai seftekről, de különösen aljas, ha polgáraink biztonságával üzletel”

 

– húzta alá Remišová.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte a régi orosz vadászrepülőgépek a jelenlegi helyzetben használhatatlanok Szlovákia számára, és egyértelműen a legjobb és legelőnyösebb megoldás a kompenzációs rendszerek keretében történő csere.

 

Idén Lengyelország, Csehország, hamarosan pedig Magyarország is segíti Szlovákiát a légtérvédelemben, jövőre pedig megkezdődik a Peter Pellegrini (Hlas-SD) kormánya által megvásárolt amerikai vadászrepülőgépek leszállítása.

 

Vadászgép-vita: a kormány érvelése ellentmondásos, az ellenzék alkotmányellenes döntésről beszél

 

Naď miniszter ígérete

 

Mint hozzátette, Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy a vadászrepülőgépek korszerűbb technológiára való lecseréléséről szóló megbeszélésekre akkor kerül sor a parlamentben, amikor ez a kérdés ténylegesen szóba kerül.

 

„Annál felelőtlenebb, hogy Robert Fico az érdekeinkből választások előtti politikai színházat csinál”

 

– véli Remišová.

 

Fico szerint alkotmányellenes a MiG-29-esek Ukrajnába küldése, Čaputovát “amerikai szolgálólánynak” nevezte

 

Szerinte Ukrajna megsegítése nemzeti érdek, mert ha nem tudná visszaverni az agresszor támadásait, orosz tankok érnék el határainkat, ami közvetlen veszélybe sodorná Szlovákia lakosságát Oroszország agresszív politikája miatt.

 

„Ezért Szlovákia létérdeke, hogy Ukrajna képes legyen visszaverni az orosz agressziót, és a béke mihamarabb visszatérjen térségünkbe”

 

– húzta alá. Szerinte az állam védelmi képességét aláásó Fico és Pellegrini nem Szlovákiával foglalkozik, hanem csak a saját érdekeikkel.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!