Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Erik Tomáš, a Hlas parlamenti képviselője arról beszélt az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai műsorában, hogy szerinte az elnök asszonynak egy ügyvivő kormány kinevezésével kellene fenyegetőznie, hogy korábbi választási dátumot érjen el.

 

„Elegendő lenne egyetlen mondat az elnök szájából: adjatok júniusi határidőt, máskülönben ügyvivő kormány lesz”

 

– jelentette ki, hozzátéve, hogy ez a fenyegetés önmagában is azt eredményezné, hogy a parlamentben meglenne a szükséges 90 szavazat.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg az OĽaNO és az SaS elutasító hozzáállása miatt nincs elegendő szavazat az előrehozott válsztások júniusi időpontjára. Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője azt mondta, nem lát okot az ügyvivő kormány kinevezésére, mert a káosz a parlamentben van, és nem a kormányban.

 

Šeliga azt állítja, hogy a kormányt megbuktatóknak kell megegyezniük a választások júniusi időpontjáról.

 

„Megbuktatták a kormányt, egyezzenek meg, én tiszteletben tartom”

 

– mondt Šeliga, hozzátéve, ragaszkodik ahhoz a feltételhez, hogy a Speciális Ügyészség és a Specializált Büntetőbíróság létét támogassák az alkotmányban.

 

A kormány megbuktatását az SaS, a Smer, a Hlas, a független képviselők és a szélsőségesek egy része szavazta meg.

 

Šeliga bírálta Richard Sulíkot, az SaS vezetőjét, amiért azt mondta, hogy az államfő korábbi választási dátumra vonatkozó kérését az SaS azért nem tudja támogatni, mert „tiszteletben tartja a szeptember 30-i megállapodást”. Šeliga emlékeztetett rá, hogy éppen Sulík beszél a megállapodások betartásáról, miközben állandóan változtatja az álláspontját, egyszer azt mondja, hogy nem akarja megbuktatni a kormányt, aztán megbuktatja, aztán júniusi időpontot akar, aztán mégsem akarja.

 

A napokban Igor Matovič, az OľaNO elnöke olyan javaslatokkal állt elő, miszerint a választásokon való részvételért 500 eurós jutalmat fizetnének ki, illetve csökkentenék a képviselői fizetéseket. Šelig szerint a „populizmus fesztiválja” folytatódni fog, de a javaslatok nem fognak átmenni, és nem is kell rájuk figyelni.

 

Šeliga a jobboldali blokkban folytathatja tovább

 

Juraj Šeliga nem zárta ki, hogy a jobboldali blokk tagja lesz. Az RTVS műsorában megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat Eduard Hegerrel és a KDH vezetőjével, Milan Majerskývel.

 

„Nem vagyunk messze a végső megállapodástól“

 

– jelentette ki.

 

Arra, hogy a Kék Koalícióban részt vevő Miroslav Kollár, a Spolu elnöke azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy összefogjon a Za ľudí elnökével, Veronika Remišovával, Šeliga azt mondta, hogy ez egy ilyen „ping-pong”. Szerinte minden normális politikus érdekelt az együttműködésben, hogy „ne következzen be a Smer, a Hlas és a Repulika normalizálása“.

 

Erik Tomáš szerint nevetséges, ahogy Šeliga az egyesülésről beszél, amikor a Za ľudí (Emberekért) párt már lassan „Bez ľudí“ (Emberek nélkül) nevet viselhetné.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!