Nyitókép forrása: archív

 

Bugár Béla a legismertebb, de (talán épp ezért) egyúttal az egyik leggyengébb választási potenciállal rendelkező közéleti szereplő a dél-szlovákiai „magyarul tudó” népesség körében. Berényi József ellenben továbbra is a legnépszerűbbnek mondható politikus, derül ki a Fórum Kisebbségkutató Intézet felméréséből.
A felmérés több érdekes, fenntartásokkal kezelendő eredménnyel is szolgált. Például, hogy a válaszadók többsége a Magyar Fórum és a Szövetség közös indulását szeretné. A felmérés nem tekinthető reprezentatívnak egy országos választás tekintetében, hiszen csak a déli járások magyarul tudó lakosait veszi alapul. Azaz olyan, mintha a választások csak a déli járásokban lennének.

 

A felmérés szerint a „magyarul tudó” lakosság egyértelmű többsége az előrehozott választásokat támogatja, bár azt nem vizsgálták, hogy a támogatók közül mennyien preferálnák a nyári, és mennyien a parlament által már jóváhagyott szeptemberi időpontot.

 

A választási részvétel 66,8 százalékos lenne. Ennyi a biztosan vagy valószínűleg urnához járulók együttes aránya.

 

 hirdetes_810x300  

 

A Fóruminst szerint arra a kérdésre, hogy kire szavaznának, mindössze 56 százalék említett konkrét pártot, 44 százalék nem. Azaz, a válaszadóknak eleve csak a fele adott értékelhető választ. A  konkrét pártot említők körében a Szövetség a legnépszerűbb, 58,3 százalékot kapott. A második helyen messze lemaradva a Magyar Fórum szerepel 15,6 százalékkal.

 

 

A felmérés ugyanakkor azt az eredményt hozta ki, hogy a megkérdezettek 58,4 százaléka a Szövetség és a Magyar Fórum közös indulását szeretné, ami felettébb gyanús. Nem ezt mutatja ugyanis a közhangulat, az eddig végzett más felmérések, illetve a választók visszajelzései sem a híradásokban.

 

 

Ezt az eredményt azért is érdemes fenntartásokkal fogadni, mert közben a párt elnökére, Simon Zsoltra 67 százalék nem szavazna, pedig a második legismertebb politikus a dél-szlovákiaiak körében. Hogy ez mennyire így van, igencsak kérdéses.

 

Ugyanezen oknál fogva gyanús az az eredmény, hogy csak 8,7 százalék véli úgy, hogy a Szövetség és Magyar Fórum külön induljon. Ha abból indulunk ki, hogy a Magyar Fórum fentebb 15 százalékot kapott, akkor ez azt jelentené, hogy az ő szavazói is a közös indulást preferálják. Jelenleg a Magyar Fórum a liberális-atlantista Modrá koalíciával tárgyal, amelynek a legutóbbi hírek szerint Eduard Heger megbízott kormányfő lesz az elnöke. 

 

A Szövetség platformjainak eltörlése tekintetében valamivel többen vannak az azt támogatók, mint az ellenzők. Azonban a többség nem tudott válaszolni az erre vonatkozó kérdésre.

 

 

Politikus ismertsége és potenciális választhatósága

 

Az egyes politikusok népszerűségére is rákérdeztek a felmérés készítői - egyrészt az ismertségükre, másrészt arra, mennyire lennének hajlandók a válaszadók rájuk szavazni.

 

Az ismertségi rangsor élén Bugár Béla szerepel, 91 százalék ismeri nevét. Valószínűleg épppen ezért az egyik legnépszerűtlenebb politikus is: 30 százalék lenne hajlandó rá szavazni.

 

Berényi József viszonylag kiemelkedő pozícióban van, nemcsak a harmadik legismertebb politikus, de egyben nála a legmagasabb a rá szavazni hajlandók aránya.

 

 

Ezen a ponton érdemes ismét kiemelni pár dolgot, ami a rangsorból azért jól látszik. Az egyik, hogy az élen "régi motorosok" állnak: Bugár, Simon, Berényi, Solymos László, Bárdos Gyula. A fiatalabbak csak utánuk jönnek. 

 

A másik, hogy azért akadnak itt különös adatok, ami miatt óvatosan kell kezelni a felmérés egészét. A lista szerint Forró Krisztián, a Szövetség elnöke csak annyira ismert, mint Bauer Ildikó (Összefogás platform), és kevésbé ismert, mint a Magyar Fórum alelnöke, Gál Zsolt. Na már most, Forró televíziós műsorokba jár, rendszeresen sajtótájékoztatókat tart, pozitív vagy negatív értelemben, de a magyar nyelvű szlovákiai sajtó is rendszeresen foglalkozik vele. Gál Zsolt sincs elszigetelve, de messze nem kap ekkora figyelmet. Ennek ellenére megelőzte Forrót a Fóruminst felmérésében.

 

A Fórum Intézet már évekkel ezelőtt is készített egy választások előtti felmérést még a Csáky-érában, mely akkor is komoly kérdéseket vetett fel, és a választási végeredmény végül nagyon messze volt a felmérésben szereplő számoktól.

 

Hogy mi is a felvidéki magyar politikai valóság, azt legtisztábban a közelgő parlamenti választások eredménye mutatja majd meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!