Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányfő azt tervezi, hogy eltörli az egészségügyi minisztérium által korábban elfogadott, nemváltoztatásról szóló rendeletet. Legalábbis ezt állítja az Ide nám o život (szabad fordításban, Nekünk az élet számít) mozgalom, hozzátéve, hogy a transznemű személyek így újra ki lennének téve az alkotmányellenes kényszerű sterilizációnak, és így a „kisebbségek” biztonsága Szlovákiában ismét veszélybe kerülne.

 

A szóban forgó rendelet nemváltó műtét nélkül is lehetővé tenné a nemváltást, jogi értelemben is, vagyis a nemváltoztatás a személyi okmányokban is megjelenthetne. A vitatott, alkotmányos és kultúretnikai szempontból sokak által támadott intézkedést Vladimír Lengvarský korábbi egészségügyi miniszter fogadta el érdemi közvita és tárcaközi egyeztetés nélkül, utolsó hivatalban töltött napján. Az intézkedés ellen korábban több száz orvos, köztük számos pszichiáter tiltakozott.

 

Utóda Eduard Heger megbízott kormányfő lett, akinek új pártja, a Demokrati igyekszik távol tartani magát a kultúretnikai kérdésektől – eddig nem túl sok sikerrel.

 

 hirdetes_810x300  

Egy másik LMBTQ-jogok mellett álló szervezet, az Iniciatíva Inakosť (Másság Kezdeményezés) szerint ezzel a kormányfő ellehetetlenítené a jogi nemváltás lehetőségét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!